PREȚURI
Prețul laptelui, de patru ori mai mare la rafturi
Prețul laptelui a crescut în România chiar și de patru ori, pe drumul de la fermieri la rafturile magazinelor. Consumatorul final plătește chiar și 9-10 lei pentru un litru de lapte, în condițiile în care fermierii vând litrul către procesatori cu doi lei sau mai puțin.
Care sunt cele mai bune țări în care să te muți la pensie pentru serviciile de sănătate și costul vieții
Pe fondul creșterii prețurilor din cauza crizei, tot mai multe persoane au început să caute informații despre mutarea într-o altă țară. Fenomenul a luat amploare nu numai în rândul nomazilor digitali care își schimbă reședința temporar în destinații însorite în timpul iernii.
Soluții pentru plafonarea prețului gazelor: Miniștrii energiei din UE vor relua discuțiile în noiembrie
Miniștrii Energiei din Uniunea Europeană au amânat o decizie cu privire la măsurile propuse de Comisia Europeană pentru plafonarea prețului gazelor naturale, din cauza unor divergențe referitoare la mecansimele concrete de implementare a măsurii.
Tot mai mulți români își fac cumpărăturile în țările vecine, din cauza inflației
În contextul în care inflația a ajuns, în septembrie, la 15,9%, iar trendul rămâne unul în creștere, mulți români care locuiesc în apropierea granițelor aleg deplasările scurte pentru cumpărături în țările vecine.
Criza energetică: Prețul gazului în Europa scade sub 100 euro/MWh, pentru prima dată de la jumătatea lunii iunie
Prețul gazelor naturale în Europa a scăzut sub 100 de euro pe megawatt-oră pentru prima dată de la jumătatea lunii iunie, în condițiile în care vremea blândă de toamnă a domolit cererea, iar instalațiile de stocare au ajuns aproape de capacitatea totală.
UE: Prețul record al zăharului poate duce la oprirea temporară a producției
Preţul record al zahărului în UE, de aproape trei ori mai ridicat decât nivelul înregistrat în urmă cu un an, din cauza condiţiilor meteo extreme şi a creşterii costurilor cu energia, forţează cofetarii să ia în considerare reducerea producţiei.
Nicuşor Dan: Preţul gigacaloriei nu va creşte. Dacă va apărea o diferenţă, o va suporta Primăria
Primarul general al Capitalei, Nicuşor Dan, a dat asigurări miercuri că preţul gigacaloriei pentru locuitorii Capitalei nu va creşte şi a precizat că dacă va apărea o diferenţă faţă de iarna trecută, aceasta va fi suportată de Primărie.
Directorul Agenţiei Internaţionale a Energiei: Iarna 2023-2024 ar putea fi mai dificilă decât cea care urmează
Directorul executiv al Agenţiei Internaţionale a Energiei (IEA), Fatih Birol, a avertizat miercuri că iarna 2023-2024 ar putea fi chiar mai dificilă decât cea care urmează în ceea ce priveşte preţurile la gaze.
De ce a crescut atât de mult rata inflației. Explicațiile lui Adrian Vasilescu
Inflaţia actuală se alimentează din propriul trecut, iar în perioada următoare ar trebui să ne aşteptăm la dezinflaţie, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României.
Analist economic, avertisment despre creșterea inflației în România: „Condițiile de viață se vor deteriora, vor ajunge la nivelul anilor '80”
Analistul economic Mircea Coșea a vorbit despre efectele inflației care afectează întreaga populație a României, pe fondul războiului din Ucraina. În direct la Euronews România, profesorul universitar a explicat că majorarea prețurilor alimentelor de bază este o consecință a crizei energetice
Carburanții se scumpesc din nou. Cu cât au crescut prețurile la pompă în ultimele trei zile
La o săptămână după decizia Guvernului de a prelungi măsura de compensare a prețului carburanților, benzina și motorina se scumpesc din nou. Au fost două zile de creștere. Nivelul este cel de la finalul lunii septembrie.
Preţurile locuinţelor în UE, cu 48% mai mari decât în urmă cu 12 ani. Cu cât au crescut chiriile în România
Preţurile locuinţelor şi chiriile în cele 27 de state membre ale UE şi-au continuat creşterea în trimestrul doi din 2022, urcând cu 9,9% şi, respectiv, 1,7%, comparativ cu perioada similară din 2021.
OPEC și alți zece producători reduc producția de petrol. Care a fost reacția Statelor Unite
OPEC şi alţi zece producători, printre care Arabia Saudită şi Rusia, au decis, la Viena, să reducă producția de petrol cu două milioane de barili pe zi, din luna noiembrie. Măsura ar putea urca prețul petrolului la bursă, care în prezent este în scădere și a ajuns la aproape 80 de dolari pe baril.
Uniunea Europeană analizează diferite tipuri de plafoane de prețuri la gaze
Comisia Europeană are în vedere mai multe versiuni de plafoane de preţuri la gaze, inclusiv unul care vizează gazele naturale utilizate în producţia de electricitate şi o limită temporară „flexibilă” impusă preţurilor, a declarat marţi comisarul european pentru Energie, Kadri Simson.
Compensarea prețului carburanților ar putea fi prelungită până la finalul anului. Măsura, discutată joi în Guvern
Prelungirea compensării prețurilor carburanților cu 50 de bani pe litru va fi discutată în ședința de Guvern de joi. Anunțul a fost făcut de ministrul Energiei, Virgil Popescu.
Criza energetică determină scumpirea vacanțelor la munte. Cu cât au majorat hotelierii tarifele
Vacanțele la munte vor fi mai scumpe în următoarea perioadă din cauza facturilor mai mari la utilități și a creșterii prețurilor la materiile prime. Hotelierii majorează tarifele, mai ales că de luna aceasta au dat și drumul la încălzire în camere.
Plafonarea prețului energiei, votată în Senat. Cine sunt beneficiarii măsurii
Senatul a aprobat Ordonanța care stabilește plafonarea prețului energiei electrice. Au fost 85 de voturi pentru, 35 de abțineri și niciunul împotrivă. Astfel, familiile cu cel puțin 3 copii la școală vor beneficia de preț plafonat pentru energie.
Compensarea carburanților, prelungită până la finalul anului. Cât costă acum un litru de benzină și motorină
Prețul benzinei a scăzut, pentru prima oară în ultimele luni, sub pragul de 7 lei pentru un litru. Și prețul motorinei a coborât până la 8,09 lei, după ce a fost aplicată măsura compensării cu 50 de bani.
Compensarea carburanților, în discuție. Coaliția de guvernare va lua o decizie privind compensarea prețurilor
Guvernul României ia în calcul noi măsuri pentru compensarea prețului carburanților. Coaliția are pe masă și argumente care susțin că decizia din vară, și anume compensarea cu 50 de abni, și-a produs deja efectele și nu va mai fi nevoie de ea după 30 septembrie.
Guvernul promite reducerea consumului de energie cu 15 procente
Guvernul își propune să scadă consumul lunar de energie al populației cu 15 procente și îi îndeamnă pe oameni să facă economii. Prim-ministrul îi sfătuiește pe români să renunțe la aparatele cu un consum ridicat de energie și să monteze becuri LED în locuințe.
Septembrie, ultima lună de compensare cu 50 de bani a prețului carburanților
Suntem în ultima lună în care benzinăriile reduc cu 50 de bani la litrul de carburant. Sunt două luni de când se aplică schema de compensare, suportată în mod egal de stat și de benzinari. Prețurile benzinei și motorinei sunt acum sub cele de dinaintea acordării acestei reduceri la pompă.