Puterea de cumpărare a scăzut anul trecut în România, o confirmă și datele biroului european de statistică Eurostat. A ajuns la 77% din media europeană, față de 82%, în urmă cu un an. Inflația galopantă a contribuit din plin, în condițiile în care salariile nu au acoperit creșterea prețurilor. Realitatea arată însă diferit de la o regiune la alta: în satele sărace din nord-estul țării, puterea de cumpărare este la o treime față de Capitală. O vizită la cumpărături arată cel mai bine ce s-a întâmplat în ultimul an cu puterea de cumpărare.
Românii au fost nevoiți să se adapteze mai ales în 2022, într-un an în care inflația a ajuns la maximul ultimilor 20 de ani. Salariile nu au acoperit creșterea prețurilor. România nu este un caz singular, toată Uniunea Europeană se luptă cu inflația. Puterea de cumpărare diferă de la o țară la alta, arată datele Eurostat. Țara noastră se află pe locul 22 din 27.
Decalajul dintre urban și rural, tot mai mare
Totuși, nu se trăiește la fel în toată țara. În ultimii ani, decalajul dintre zonele cu putere mare de cumpărare şi cele cu putere mică de cumpărare s-a mărit şi mai mult. Din București până în comuna ieșeană Țibana, coșul de cumpărături se micșorează substanțial. În localitatea cu 8.000 de oameni, 60% dintre adulți nu au un loc de muncă, iar 80 de familii trăiesc doar din ajutor social.
”Ia uitati-va aici, de mancare, banane, de post, prajituri, cafea. Un milion doua sute. Pai înainte cu un milion doua sute cumparăi o vacă din piață, acum ce sa cumperi”, spune o bătrână.
În Țibana, calul este mijlocul de transport pentru mulți locuitori. Oamenii merg kilometri pe jos până la magazinul din comună. Maria Vatră povestește cum s-a redus bugetul cumpărătorilor.
”Totusi, inainte faceau mult mai multe cumparaturi, din banuti, din 100 de lei, aveai ceva in sacosica. Dar acum de mukte ori se uita, nu am gresit la socotreala?”, spune patroana unui magazin alimentar.
Potrivit unui raport al unei firme de consultanță, puterea de cumpărare într-un județ sărac coboară sub 5.000 de euro pe cap de locuitor, față de aproximativ 15.000 de euro în Capitală.