Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Energie ieftină, facturi mari. Cotațiile energiei din weekend-uri au ajuns la niveluri negative pe piața spot

Piața energiei a ajuns într-o situație total opusă față de anul trecut. Producătorii au ajuns să-i plătească pe furnizori să le cumpere energia. În zilele de weekend sunt intervale orare în care prețul este negativ. Însă la consumatorul casnic nu ajunge nimic, pentru că prețul este plafonat, adică suportat de la bugetul de stat. Comisia Europeană ne cere să eliminăm plafoanele din energie, iar autoritățile din România iau în calcul o reajustare a plafonului și pentru clienți. 

Prețurile au scăzut semnificativ în ultimele săptămâni. Diferența este tot mai mare între costurile de producție și prețurile de vânzare. Specialiștii spun că explicația este consumul redus, supraproducția și importurile de energie ieftină.

Din prețurile negative câștigă acum furnizorul, adică intermediarul care cumpără de la producător. Dar și statul, care nu mai plătește diferența dintre pretul pieței și plafon. Weekend-urile din ultima lună au adus cotații negative ale energiei electrice. 

În timpul zilei, prețul energiei tranzacționate cu livrare a doua zi a coborât la minus 114 lei. Cotațiile negative de duminica trecută s-au menținut timp de șapte ore. În aceste condiții, parcurile de eoliene și fotovoltaice s-au închis temporar. Patronatele din regenerabile susțin că ar fi trebuit să plătească pentru fiecare MWh produs. Iar acest fenomen nu va fi temporar, spun producătorii de energie regenerabilă.

Martin Moise, prim vicepreședinte Organizația Producătorilor de Energie din Surse Regenerabile: ”Cred că situația se va permanentiza, cel puțin pe zonele de weekend, cu excepția situației în care industria pornește motoarele la turație maximă.”

Potrivit datelor oficiale, energia hidro are cea mai mare pondere în momentul de față. În acest moment media consumului este la șase mii de MWh pe zi. Cifra este sub așteptări, pentru că o parte din industrie nu funcționează din cauza crizei din energie care a lovit puternic anumite domenii.

O explicație pentru care nu sunt încheiate contracte pe termen lung în această perioadă este că 80% din totalul de energie produs este gestionat de OPCOM, operatorul pieței de energiei, și doar 20% se poate negocia direct cu clienții finali.

Silvia Vlăsceanu, expert în energie: ”Pe piața aceasta semi reglementată, plafonul pentru anumiți producători, ei vând la maxim 450 de lei MWh. Nu intră toți producătorii, că și aici e o distorisiune, e o concurență neloială pentru că tehnologiile sunt diferite, nu intră regenerabilii au invocate că nu pot fi predictibili.”

Tarife diferențiate între zi și noapte, soluția specialiștilor pentru optimizarea costurilor

Specialiștii în energie văd o soluție de optimizare a costurilor cu energia prin tarifele diferențiate între zi și noapte. Și, chiar și în lipsa unor capacități de stocare, consumul pe timp de noapte ar putea echilibra surplusul de producție.

Silvia Vlăsceanu, expert în energie: ”Dacă știm că putem să folosim anumite aparate electrocasnice pe timpul nopții, și aici cel mai frecvent exemplu este mașina de spălat rufe. Dar poate să fie și mașina de spălat vase, dar și alți consumatori pe care știi că-i poți folosi și noaptea, când prețul energiei, la nivel global, este mai scăzut. Energia regenerabilă nu știm când se produce. Știm doar de cea fotovoltaică că se produce ziua, când e lumina puternică. Dar energia eoliană poate să fie produsă și noaptea.”

Deși Guvernul a intervenit cu măsuri de plafonare a prețului energiei, consumatorii casnici spun că facturile sunt, în continuare, mari și cer o intervenție mai fermă a ANRE, prin care să decidă cât este normal să rămână pe piață un tarif semi-reglementat. 

Mihai Mereuță, președinte Liga Asociațiilor de Proprietari Habitat: ”Toate contractele pe care le-am semnat au fost instant online și s-au conturat cu prima factură la luni de zile după. Avem niște consumatori în cartierele vechi, cu consumuri mari, energetice, blocuri care nu sunt reabilitate, există oameni în vârstă, cu venituri mici, speriați, care ascultă orice zvon.”

Cea mai mare pondere în consum o are sectorul rezidențial, cu aproximativ 38%. Urmează transporturile cu 27% și industria cu 21 de procente.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE