Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Embargoul impus Rusiei amenință prețurile la carburanți. Experții nu exclud scumpiri în România

Duminică, 5 februarie, este ziua în care intră în vigoare embargoul Uniunii Europene asupra carburanților transportați din Rusia. Niciun stat membru, așadar, nu va mai cumpăra benzină și motorină din Rusia pe cale maritimă, ceea ce va afea efecte asupra prețurilor. În România, specialiștii nu exclud scumpiri, mai ales în cazul motorinei. Peste un milion de tone din acest carburant era importat până acum din această țară.

Interdicția de a cumpăra benzină și motorină din Rusia, aplicată întregii Europe, se va vedea în curând și la benzinării, inclusiv în țara noastră. Afectați vor fi mai ales șoferii care conduc vehicule cu motoare diesel. În România, aproximativ 63% din importurile de motorină veneau anual din Rusia, potrivit ministerului Energiei. Specialiștii spun că nu numai embargoul influențează prețurile finale.

Otilia Nuțu, analist în piața energiei la Expert Forum: La noi mai sunt și alte chestiuni legate de faptul că o parte dintre produsele noastre rafinate vin pe mare, acolo au crescut prețurile de transport din cauza asigurărilor mult mai scumpe în transport pe Marea Neagră. Însă nu mă aștept neapărat la un șoc major ca urmare a acestor sancțiuni de creșteri de prețuri.

În prezent, prețul benzinei este la un nivel similar cu cel de la începutul anului 2022, iar motorina costă cu aproximativ un leu mai mult. Odată cu războiului din Ucraina, a crescut masiv cererea de motorină pe piața comunitară, depășind cu mult capacitatea de prelucrare a rafinăriilor europene. Unele companiile din retailul de carburanți au găsit resurse alternative și nu mai aduc țiței rusesc pe cale maritimă.

Radu Căprău, membru al directoratului unei companii de energie: „A fost o perioadă în care ne-am diversificat sursele atât pentru diesel, cât și pentru țiței, achiziționând din terțe părți. De exemplu, anul trecut am vândut produse finite din terțe părți peste 600 de mii de tone, peste 70% din acestea au fost importante prin Constanța, nicio tonă nu a fost adusă din sursă rusească”.

Potrivit Ministerului Energiei, consumul mediu anual al României este de 7,3 milioane de tone de carburanți, dintre care 5,9 milioane de tone de motorină. Două treimi din necesarul de motorină se produc în cele trei rafinării din țară, Petrobrazi, Petrotel și Petromidia, iar restul se importă. Potrivit ultimelor date ale celei mai mari companii petroliere de pe piața locală, consumul de carburanți a crescut cu 2% în 2022.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE