LOCURI DE MUNCĂ
Românii, printre cei mai muncitori europeni. Eurostat: Cele mai puține ore lucrează cetățenii din Țările de Jos
Românii se numără printre cei mai muncitori cetățeni din Europa, lucrând în medie peste 40 de ore pe săptămână, conform datelor furnizate de Eurostat. La polul opus se află Olanda, unde angajații au o săptămână de muncă cu opt ore mai scurtă.
Tehnologia schimbă configurația muncii. Cum facem munca sigură în era digitală
Tehnologia schimbă configurația muncii. Însă, odată cu oportunitățile, apar și riscurile. România are încă un drum lung de parcurs la acest capitol: competențele digitale ale angajaților sunt printre cele mai scăzute din Europa, iar nivelul de digitalizare al afacerilor este redus.
Muncitorii din Nepal, Sri Lanka și India, tot mai prezenți la noi în țară. Construcțiile și serviciile, domeniile care îi atrag pe străini
80% dintre cetățenii străini care solicită permis de ședere în Capitală vin aici ca să lucreze. Numărul celor care provin din afara spațiului european s-a triplat în ultimii opt ani.
Cum se manifestă anxietatea post vacanță. În România, 42% dintre angajați spun că se simt stresați la locul de muncă
Suntem la finalul verii, iar asta înseamnă că se termină concediile. Dacă gândul de a reîncepe munca vă stresează să știți că e posibil să aveți anxietate post vacanță, acesta este termenul pe care îl utilizează specialiștii
Ce schimbări ar putea produce inteligența artificială pe piața muncii. Expert: ”Generează o nouă paradigmă”
Oamenii sunt sfătuiți să implementeze programele ce au la bază inteligența artificială în cariera lor, în condițiile în care 71% dintre lideri ar favoriza angajarea unor candidați cu mai puțină experiență, dar care știu să folosească instrumente AI.
Studiu. Doar o treime dintre români sunt fericiţi la locul de muncă. Cum combat românii stresul acumulat la locul de muncă
Doar o treime dintre români (34%) sunt fericiţi la locul de muncă, aceştia menţionând că desfăşoară activităţi care îi împlinesc personal şi contribuie la o stare generală de bine.
Străinii vor să muncească în România. Țara noastră e în top 100, la capitolul relocare profesională
România devine tot mai atrăgătoare pentru muncitorii străini. Calitatea și costul vieții, siguranța dar și cultura incluzivă sunt principalele motive pentru care cetățenii multor țări și-ar face bagajele și s-ar reloca în România.
Cum va arăta viitorul angajat. Piața muncii din România este într-o continuă dinamică
Dacă în trecut, mulți își păstrau locul de muncă până la pensie, tinerii de azi își caută permanent joburi mai atractive. În plus, tot mai multe firme caută soluții bazate pe inteligență artificială ca să lucreze cu mai puțini oameni. I
Măsurile luate în piața muncii din Europa au creat numeroase slujbe, dar nu sunt angajați destui
UE nu pare a avea o problemă cu forța de muncă necesară și nici cu șomajul pentru că cifrele oficiale arată un grad de ocupare de peste 75%. Dincolo de statistici, situația nu este cea mai bună – există șomaj de lungă durată, mulți din această categorie fiind tineri.
Românii pot angaja menajere, fără contract de muncă, cu ajutorul unei aplicații. Contribuţiile vor fi incluse la pensie
Noutate pe piaţa muncii: Românii vor putea angaja şi plăti legal personal pentru activităţile casnice, cu ajutorul unei platforme electronice, anunță Ministerul Muncii. Prestatorii beneficiază de drepturi pe care le au şi angajaţii. Chiar și elevii cu vârsta de peste 16 ani se vor putea angaja.
Cinci noi locuri de muncă create în Europa datorită inteligenței artificiale
Cine vrea să-și construiască o carieră pe baza tehnologiei cu cea mai rapidă creștere din acest momenr, la nivel mondial, poate să aleagă dintre cinci noi domenii de lucru care apar în Europa odată cu aprobarea legii privind Inteligența Artificială.
La coada de la ghișeu, în era digitalizării. Dezvoltarea competențelor digitale nu este o prioritate pentru bugetari
În Era digitalizării, de multe ori stăm încă la cozile de la ghișee, pentru ne rezolva problemele în legătură cu instituțiile statului. Și nu e de mirare, în condițiile în care dezvoltarea competențelor digitale nu este o prioritate pentru bugetari.