Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

STUDIU Jumătate dintre tinerii din România vor să emigreze. 26% vor îmbunătățirea nivelului de trai

Peste jumătate dintre tinerii din România ar vrea să plece din țară pentru mai mult de șase luni. Asta arată cel mai recent studiu al fundației germane Friedrich Ebert. Cei mai mulți vor să emigreze în căutarea unui trai mai bun, cu locuri de muncă mai bine plătite. Totuși, intenția de a pleca este mai mare în rândul tinerilor din alte țări, precum Turcia sau Macedonia de Nord. 

Intenția de emigrare este mai mare în rândul tinerilor care spun că nu au suficienți bani pentru facturile curente și pentru mâncare, arată studiul realizat de fundaţia Friedrich Ebert. 

Maria Moiș, junalistă Euronews: „26% dintre tinerii care vor sa plece invocă dorința unui nivel de trai mai bun. 24% salarii mai mari, iar în procente egale tinerii spun că motivele plecării sunt corupția și clientelismul politic. Pe lângă acestea, au precizat și posibilități mai bune de angajare și educație mai bună în proporție de 9%, 8%.”

Aproximativ aproape 20% din tineri au o dorință puternică și foarte puternică de emigrare

Sondajul a fost realizat asupra unui eşantion de 8.925 de tineri din 12 ţări din Sud-Estul Europei. În România, aproape 20% au o dorință puternică și foarte puternică de emigrare, în timp ce o treime dintre respondenți au o atitudine moderată față de plecarea din țară.

„Mă gândeam mai mult pentru călătorit să stau câțiva ani undeva. Consider că sunt firme în România care plătesc destul de bine și aș avea destul de bune oportunități și aici și afară. Consider ca pot sa gasesc și să-mi fac singura traiul și aici un trai mai bun. Și familia, aici sunt mai aproape de familie”, a spus o tânără. 

Adrian Dan, sociolog: „Este o alternativă. În momentul de față salariile au crescut destul de mult, rata șomajului destul de redusă. E adevărat că în spațiul urban tinerii caută salarii mai mari costurile chirii împovărează bugetul și atunci te provoacă să cauți salariu mai mare. Cei care declara dorința de a pleca în următoarea perioada se gandesc la alte beneficii decat economice, o stabilitate mai mare, birocrație mai puțină, aspecte ce nu țin de aici și acum.”

Cele mai puternice intenții de emigrare le au tinerii din Macedonia, Albania și Turcia, țări care se confruntă cu o situație economică mai precară decât România. Statistic, numărul tinerilor din aceste țări dispuși să trăiască peste hotare este de două ori mai mare față de cei din România, Bulgaria sau Croația.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE