Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Profesia de enolog, recunoscută oficial în România. Vinul românesc are acum experți recunoscuți

O nouă profesie a fost recunoscută în România, cea de enolog. Este vorba despre specialistul care se ocupă de întreg procesul tehnologic pentru obținerea vinurilor.

Ei existau și până acum, dar nu erau recunoscuți la nivel național. Odată cu recunoașterea lor, România intră în rândul țărilor dezvoltate care pun accent pe existența unui enolog în orice cramă.

La noi, enologia este studiată doar în cadrul unui curs în ultimul an de licență, asta în timp ce în Franța, de exemplu, enologii urmează cinci ani de studiu în facultăți specializate.

Constantin Băducă este profesor de oenologie la Facultatea de Horticultură a Universității din Craiova dar și enolog în cadrul Stațiunii de Cercetare Banu Mărăcine aflată în subordinea centrului universitar. Aici există deja o plantație de viță de vie și o linie de producție și îmbuteliere a vinului care a fost modernizată.

Ce trebuie să facă enologul

Enologul este acel specialist responsabil de derularea întregului proces tehnologic de elaborare a unui vin de la recoltarea strungurilor până vinul iese pe poarta cramei pleacă spre cumpărător și din momentul acela trece în rețeaua comercială.

Din timp în timp, enologul trebuie să deguste vinul, să vadă cum a evoluat acest process și el este cel care stabilește când oprește această fază de maturare și vinul trece la faza următoare, adică la îmbuiteliere 1545/1553 Dar ce este foarte important.”, spune acesta.

Practic, enologul este cel care trebuie să stabilească când se culeg strugurii, cum se combină soiurile pentru a obține vinurile, în ce butoaie trebuie depozitat și când trebuie oprit procesul de fermentare. Pentru asta are nevoie și de cunoștințe temeinice de chimie.

Cu alte cuvinte, enologul este cel care urmărește procesul de învechire a vinului.

După ce vinul este îmbuteliat fiecare sticlă are o evoluție independentă de celelalte, pentru că poate să fie un dop care să difere de celelalte și atuncio condițiile în care evoluează vinul respective pot fi diferite. DA. Enologul este cel care trebuie să supravegheze permanent acest process și stabilește momentul în care vinul este apt pentru a fi pus în consum”, a mai adăugat Constantin Băduca.

Recunoașterea profesiei nu aduce prea mari schimbări la nivelul pregătirii, deocamdată. În alte țări în care sectorul vitivinicol este foarte dezvoltat, situația stă cu totul altfel.

În Franța care e mare țară viticolă a lumii, cea mai important țară viticolă a lumii diploma națională de enolog este eliberată de către șapte instituții de învățământ: șase universități plus un institut. În România sunt cinci facultăți de horticultură. Dacă toate ar avea câte o specializare de enologie, trebuie să ai și un număr suficient de candidați pentru a susține o astfel de specializare în cadrul unei facultăți.”, conchide enologul.

Practic, recunoașterea profesiei de către Ministerul Muncii este doar un început de drum pentru industria viticolă din țara noastră.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE