Banca Națională a României trage un semnal de alarmă, după ultimele date europene. Avem un șomaj de șapte ori mai mare la tinerii cu un nivel scăzut al educației. Iar în următorii zece ani, vom avea un deficit și mai mare de forță de muncă, spune economistul șef al BNR, Valentin Lazea, pentru Hotnews.
Șomaj de șapte ori mai mare în rândul tinerilor cu nivel scăzut al educației
Conform datelor analizate de instituțiile europene, România este pe primul loc în Uniunea Europeană privind rata de părăsire timpurie a școlii în privința tinerilor cu vârsta între 18 și 24 de ani, cu 16,6%. Deși în ultimii 10 ani, procentul a scăzut doar cu 1,5, țara noastră trebuie să ajungă la o rată medie de 9% până în 2030.
Tendința tinerilor fără școală, care nu își găsesc un loc de muncă, se vede și la nivel european. Așa că cei care părăsesc timpuriu sistemul de educație și formare se lovesc de provocări atunci când își caută un job. O treime dintre tineri nu aveau un loc de muncă, dar doreau să lucreze, însă doi din zeve nu voiau să lucreze deloc.
România a recuperat, în ultimii ani, în ceea ce privește productivitatea muncii. Conform Eurostat, anul trecut, țara noastră era peste media europeană, mai bine decât în Bulgaria( 56,8%) și chiar Polonia (82,7%). În topul productivității este Belgia, cu aproape 130%.
Abandon școlar la nivelul UE (2023) - vârsta 18-24 de ani:
Croația 2,8%
Grecia 3,7%
Bulgaria 9,3%
Ungaria 11,6 %
Germania 12,8 %
Spania 13,7 %
România 16,6%
sursa: Eurostat
Distribuția între diferitele rezultate pe piața muncii din UE (2023)
47,4 % din totalul persoanelor care au părăsit timpuriu școala aveau un loc de muncă
30,5 % nu aveau un loc de muncă, dar doreau să lucreze
22,1 % nu aveau un loc de muncă și nu doreau să lucreze
sursa: Eurostat
Productivitatea muncii la nivelul UE (2023)
Bulgaria 56,8%
Polonia 82,7%
ROMÂNIA 84,2%
Austria 114,2%
Belgia 129,6%
Sursa: Eurostat
George Butunoiu, expert în resurse umane: „Asta arată să sunt o mulțime de surse de venit care scapă monitorizării statului. E un stat destul de slab, în care poți să faci o mulțime de lucruri și să câștigi niște bani care nu sunt impozitați și care scapă statisticilor, ceea ce e mai greu în alte țări în care statisticile sunt mai riguroase”.