Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Salarii de până la 15.000 lei pentru specialiștii în economie circulară. Cât de ofertante sunt joburile în sustenabilitate

Expert în economie circulară sau specialist în gestionarea deșeurilor, sunt joburi pentru care există deja cerere, însă prea puțini oameni pregătiți.

Așadar joburile viitorului sunt tot mai aproape de prezent, însă, din păcate, programe de pregătire aproape deloc.

La cât se ridică salariul în domeniul sustenabilității

Un inginer în economia circulară, spre exemplu, ar putea câștiga chiar și 15 mii de lei lunar.

Deși salariul mediu al unui inginer în România este de aproximativ 6.000 – 6.500 lei net pe lună, cei care activează în domeniul sustenabilității câștigă chiar și de 2,3 sau 4 ori mai mult. Potrivit Anei Călugăru, veniturile acestora depășesc 2.000 – 3.000 de euro lunar, în special în marile orașe precum București, Cluj-Napoca și Timișoara.

Chiar dacă media pentru această specializare respectiv pentru ingineri la nivel național este undeva la 6000-6500 lei net pe luna, și vorbim despre ingineri din toate orasele și din toate județele țării, dacă vorbim despre cei care lucreaza în acest domeniu al sustenabilității factorul de multiplicare este de 2,3 sau 4, deci vorbim despre salarii care depășesc 2-3 mii de euro pe lună și în general îi găsim în orașele foarte mari, în București, în Cluj-Napoca, în Timișoara.”, susține Ana Călugăru, reprezentantul unei platforme de locuri de muncă.

Când auzim termenul de sustenabilitate aproape mereu ne gândim întâi la mediu. Doar că sustenabilitatea se aplică pentru orice fel de resursă, inclusiv cea umană.

Evoluția tehnologiei, schimbările climatice sau cele din economia mondială, toate schimbă strategia companiilor în utilizarea resurselor la adevăratul lor potențial.

Ce joburi noi apar

  • Specialist în economie circulară
  • Expert în gestionarea deșeurilor
  • Specialist in reciclare.

Mai exista și joburi specifice așa cum ar fi arhitect sau urbanist sustenabil

Ciprian Șipoș este unul dintre specialiștii care ajută companiile să devină cât mai atente la resursele pe care le folosesc, mai ales la nevoile pe care le au.

Specialist: Oamenii viitorului vor avea și 14 joburi într-o viață

Trăim într-o perioadă în care cred că flexibilitatea, prevenția, gândirea asta deschisă ar trebui toate puse în practică. Pentru că privind la piața joburilor a devenit destul de volatilă. Oamenii viitorului vor avea probabil 8-10 12-14 joburi într-o viață de om, iar noi până acum eram clădiți pe 1-2 joburi. Eu sunt deja la al 7-lea pe care îl fac.”, susține Ciprian Șipoș.

Piața muncii este într-o continuă schimbare, iar pentru că există o cerere din ce în ce mai mare a specialiștilor în sustenabilitate și oferta de salariu este pe măsură.

Din păcate oferta educațională pentru joburile viitorului nu e una prea generoasă la noi în țară. Cei mai mulți specialiști au studii afară sau adaugă diverse specializări după formarea deja într-un alt domeniu.

Conform specialiștilor în recrutare un inginer în economia circulară ar câștiga de 2-3 ori mai mult decât media pieței.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE