Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

STUDIU: Aproape 4 milioane de români nu muncesc și nici nu-și caută un loc de muncă. Lipsa digitalizării blochează angajarea

În România anului 2025, mai bine de 2 milioane de oameni apți de muncă nu apar în statisticile pieței muncii. Și nu pentru că nu ar vrea să muncească neapărat, ci pentru că nu au competențele digitale de bază. Este concluzia celui mai recent studiu realizat de o platformă de recrutare online.

Potrivit studiului realizat de platforma delucru.ro, aproape 4 milioane de români nu muncesc și nici nu-și caută un loc de muncă. Dintre aceștia, peste 2 milioane și-ar dori să aibă un job, însă sunt invizibili pentru angajatori. De ce? Pentru că nu se descurcă să folosească tehnologia de ultim moment. Așadar, ei rămân blocați pe marginea pieței muncii, fără acces la oportunitățile care circulă online.

Conform datelor, doar 28% dintre românii cu vârste cuprinse între 16 și 74 de ani au competențe digitale de bază, față de 55% la nivelul Uniunii Europene. Iar în rândul vârstnicilor decalajul este unul uriaș. Doar una din patru femei de peste 65 de ani știu să folosească tehnologia, în timp ce peste 70% dintre tinerele între 25 și 34 de ani se descurcă în mediul digital.

Cei mai mulți români, fără loc de muncă, sunt cei de peste 45 de ani, care trăiesc în mediul rural, fie la periferia orașelor. Aceștia folosesc în continuare metodele vechi de angajare, rezultatele fiind însă unele slabe. Vedem că doar 2% se angajează prin recomandări, 1% cu ajutorul anunțurilor din ziare sau avizier, 4% direct la firme, iar un procent de doar 1% prin agențiile de stat.

Așadar, fără soluții concrete și accesibilitate, riscul este ca această parte a populației să rămână invizibilă și implicit exclusă.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE