INFLAȚIE
Traiul românilor a devenit din ce în ce mai costisitor în 2022. Ce ne așteaptă în 2023
2022 a adus prețuri mari în toată Europa, dar mai ales în Europa de Est și în Țările Baltice, iar România nu a făcut excepție. De la 8,4% în ianuarie, inflația s-a dublat către finele anului și a ajuns la maximul ultimelor două decenii.
Ungaria: Împinși de sărăcie, oamenii fură alimente din magazine
Numărul furturilor de alimente din magazine a crescut în Ungaria, cu 22%, spun polițiștii. Este unul dintre efectele inflației din Ungaria, unde viața este tot mai scumpă. Hoții nu mai fură băutură scumpă sau țigări, ci salam sau legume, de exemplu.
Cadourile de Crăciun vor fi considerabil mai puține sau vor lipsi cu desăvârșire în acest an, în Austria, din cauza costurilor mari
În Austria, cadourile de Crăciun vor fi considerabil mai puține sau vor lipsi cu desăvârșire în acest an. Potrivit Asociației de Comerț din țară, populația cheltuiește cu 15% mai puțin pe cadouri, comparativ cu anul trecut.
Cum sunt studenții francezi afectați de inflație: În jur de 20% trăiesc sub pragul sărăciei
Studenții reprezintă una dintre categoriile sociale cele mai afectate de inflație, în Franța. În jur de 20% dintre studenții francezi trăiesc sub limita sărăciei, potrivit estimărilor oficiale. Mulți depind de ajutoarele statului și donații pentru a face față acestor vremuri dificile.
Val de proteste în Marea Britanie, din cauza creșterii costului vieții. După asistenții medicali, au ieșit în stradă și lucrătorii de pe ambulanțe
Protestele lucrătorilor din sistemul medical din Marea Britanie se extind. După asistenții medicali, în stradă ies și lucrătorii de pe ambulanțe.
Raționalizare de Crăciun în Ungaria. Magazinele vând doar un litru de lapte și un kilogram de cartofi de persoană
Chiar înainte de sărbători, retailerii din Ungaria un început să raţionalizeze produsele alimentare, după ce guvernul condus de premierul Viktor Orban a decis să plafoneze preţurile la produsele alimentare de bază
Turism comercial de Crăciun. Tot mai mulți bulgari se duc în Turcia pentru cumpărăturile de sărbători
Turcia a devenit pentru bulgari principala destinație pentru cumpărăturile de Crăciun. Chiar dacă este puternic afectată de inflație galopantă, prețurile în Turcia sunt mult mai mici decât în Bulgaria.
Sărbători cu prețuri mari. Cei cu venituri mici sunt nevoiți să renunțe la multe dintre produsele tradiționale
Denumită și luna cadourilor, decembrie a venit, mai întâi, cu scumpiri. Între datele oficiale, care prezintă media prețurilor produselor, și prețurile de la raft este o diferență semnificativă. O creștere în unele cazuri și de 3-4 ori.
Anul 2023 vine cu noi scumpiri. Ce produse vor costa mai mult de la 1 ianuarie
Anul 2023 vine cu modificări fiscale importante, atât pentru firme, cât și pentru populație. În primul rând, salariul minim brut crește de la 1 ianuarie. De la 2.550 de lei, cât este în prezent, la 3.000 de lei brut.
Nicolae Ciucă: La sfârşitul anului inflaţia pe 2022 nu va depăşi 13%. Din datele pe care le-am primit există o tendinţă în scădere pentru anul 2023
Premierul Nicolae Ciucă a declarat că, din analiza efectuată la nivelul Guvernului, la sfârşitul anului inflaţia pe 2022 nu va depăşi 13%.
Bugetul pe 2023 a fost adoptat. Nicolae Ciucă: „Este un buget realist”. Claudiu Năsui: „Un buget al sărăcirii românilor”
Este pentru prima dată cand bugetul este aprobat înainte de jumătatea lunii decembrie, astfel încat ministerele, instituțiile din subordine și autoritățile locale vor avea parte de un buget pentru 12 luni, spre deosebire de ani când era aprobat abia în aprilie.
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 16,8% în luna noiembrie 2022. Cele mai mari scumpiri: zahărul, energia electrică și untul
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 16,8% în luna noiembrie 2022, de la 15,32% în octombrie, pe fondul scumpirii produselor alimentare cu 21,55%, mărfurilor nealimentare cu 16,17% şi serviciilor cu 9,51%, potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică.
Credite mai scumpe și mai puține. De la o medie de 5% în ianuarie, dobânzile s-au dublat la creditele în lei
Tot mai mulți români amână pentru vremuri mai bune luarea unui credit bancar, iar perspectivele nu sunt favorabile nici în 2023, spun bancherii. Cu o criză iminentă în prima parte a anului viitor, oamenii au devenit mai reticenți și nu mai vor să facă investiții din bani împrumutați.
În Belgia s-au scumpit până și cartofii prăjiți. Inflația a depășit nivelul de 12% în luna octombrie
Scumpirea energiei a influențat și prețurile la unul dintre cele mai consumate alimente din Belgia – cartofii prăjiți. Și chiar dacă alte produse s-au scumpit mai mult, creșterea prețurilor cartofilor prajiti i-a nemultumit serios pe belgieni.
Un oficial BCE arată că va fi nevoie de o perioadă lungă pentru a tempera inflația
Klaas Knot, membru în Consiliul guvernatorilor Băncii Centrale Europene, a semnalat luni că ciclul de majorare a dobânzilor, destinat combaterii unei inflaţii record, este departe de a se fi încheiat, transmite Bloomberg.
Londra: Angajații sunt stimulați să revină la munca de la birou prin oferirea de mâncare ieftină
Angajatorii din Londra încep să folosească atractivitatea oferită de mâncarea subvenţionată pentru a-i face pe angajaţi să revină la munca de la birou, potrivit directorului companiei de catering Compass Group Plc.
Experiment Euronews: Cum se resimte inflația în buzunare. Coșul de cumpărături s-a scumpit cu 43% într-un an
Inflația atinge recorduri îngrijorătoare în întreaga lume, iar în România va continua să crească cel puțin până la finalul acestui an, estimează Banca Națională. Ne mănâncă lună de lună, o parte dintre banii pe care îi castigăm.
Economie la căldură, gaze și chiar alimente de bază. Cum suportă românii cheltuielile tot mai mari
Viața devine tot mai scumpă în România, pe măsură ce temperaturile scad. Costurile pentru încălzirea locuințelor cresc, fie că vorbim despre încălzirea cu lemne, gaz ori energie electrică. La fel și prețurile pentru alimentele de bază, chiar dacă inflația pentru luna noiembrie a scăzut puțin.
Inflația mare crește costurile organizării nunților. Ce preț are acum un meniu și rochia de mireasă
După perioada de pandemie în care cei care au dorit să se căsătorească fie și-au amânat nunta, fie au făcut-o într-un cadru restrâns, normalitatea aduce cu sine și redeschiderea târgului de nunți.