INFLAȚIE
EXCLUSIV. Theodor Stolojan, la Euronews România: „Prețurile la energie trebuie lăsate să se propage în întreaga economie”
Theodor Stolojan, fostul premier al României, a vorbit la Euronews Romania despre cum a evoluat inflația de pe vremea când pâinea se scumpea de câteva ori pe zi și până astăzi.
Inflația atinge niveluri record, în întreaga lume. Cum acționează guvernele pentru atenua efectul crizei economice
Inflația atinge niveluri-record în întreaga lume după ce pandemia COVID și efectele secundare ale războiului Rusiei în Ucraina au accentuat creșterea prețurilor la energie, marfă și articole de bază în întreaga lume.
Țările din Europa care îi ajută pe oameni să compenseze costul vieții
Pe măsură ce prețurile la energie cresc vertiginos, în timp ce salariile rămân neschimbate, unii trăiesc din salariu în salariu, iar alții sunt nevoiți să decidă dacă să își cheltuiască fondurile limitate pentru a apinde lumina în casă sau pentru a umple frigiderul.
Trei fenomene economice care derivă din inflație și cum să înțelegem efectele lor asupra consumului
Ați mâncat vreodată la restaurantul dumneavoastră preferat și ați fost surprins să constatați că mâncarea nu era chiar atât de gustoasă sau că porțiile erau mult mai mici decât de obicei? Vi s-a părut că inclusiv gătitul acasă a devenit ceva mai scump?
Estimări în scădere ale FMI pentru economia globală. Cum e impactată economia României de revizuirea FMI
FMI estimează că economia globală va crește mai puțin decât se anticipa, adică va avea un avans de doar 3,2% anul acesta şi de 2,9% anul viitor. Îngrijorările, de la nivel global se transferă și către bugetul la nivel de țară, spun specialiștii, acest lucru traducându-se prin prudența în investiții.
Indicele ROBOR la 3 luni în continuă creștere. Luni a atins pragul de 7,51%
Indicele ROBOR la 3 luni, în funcţie de care se calculează costul creditelor de consum în lei cu dobândă variabilă, a urcat, luni, la 7,51% pe an, de la 7,36%, vineri, un nivel mai mare fiind înregistrat pe 7 mai 2010, respectiv 7,81%.
Indicele ROBOR la 3 luni în continuă creștere. Joi a atins pragul de 7,21%
ROBOR la 3 luni își continuă creșterea. Indicele în funcție de care se calculează costul creditelor în lei cu dobândă variabilă a ajuns astăzi la 7,21%, potrivit informaţiilor publicate de Banca Naţională a României (BNR).
Cum ajută băncile de alimente românii care se luptă cu scumpirea hranei
Inflația a crescut, iar hrana este tot mai scumpă. Pe fondul crizei economice, s-au înmulțit și în țara noastră solicitările către băncile de alimente. Acestea preiau hrana donată de magazine alimentare și de la unii producători agricoli și o redistribuie către persoanele cu venituri mici.
Ce facem cu economiile. Inflația învinge aproape toate variantele de investire
Creșteri de prețuri, explozia inflației și a dobânzilor, toate acestea îi îngrijorează pe românii care reușesc să mai pună și ceva bani deoparte. Euronews a analizat variantele de economisire pe care le avem în clipa de față.
FMI: „Inflaţia va fi probabil adusă sub control anul viitor. Probabil, majorările dobânzilor își vor face efectul”
Directorul general al Fondului Monetar Internațional (FMI) spune că ratele dobânzilor globale vor continua să crească până în 2023, atunci când preţurile mari vor începe să scadă ca răspuns la acţiunile băncilor centrale.
Prețuri mari la mâncare în Germania. Tot mai mulți oameni apelează la băncile de alimente
Inflația din Germania provoacă o criză socială dramatică care s-ar putea agrava în următoarele luni. Avertismentul vine de la șeful Institutului German de Cercetări Economice, care spune că este nevoie de găsirea de soluții permanente.
Cristian Pîrvulescu, politolog, în contextul inflației record: „Guvernanții nu au curajul să crească taxele sau să facă politici de austeritate”
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,1% în luna iunie a acestui an, de la 14,5% în mai. Acesta este un nou record, deoarece actualele creșteri ale prețurilor nu au mai fost atinse de mai bine de 20 de ani.
Inflație record în ultimii 20 de ani. Ce măsuri trebuie luate pentru diminuarea prețurilor
Rata anuală a inflaţiei a urcat la 15,1% în luna iunie a acestui an, de la 14,5% în mai. Acesta este un nou record, deoarece actualele creșteri ale prețurilor nu au mai fost atinse de mai bine de 20 de ani.
Românii cheltuie peste 85% din salariu. Câți bani alocă investițiilor
Cheltuielile totale ale populaţiei au reprezentat 85,5% din nivelul veniturilor, în primul trimestru al acestui an, cea mai mică pondere, aproape inexistentă, fiind destinată investiţiilor (doar 0,2%), arată datele publicate vineri de Institutul Naţional de Statistică (INS).