Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Experiment Euronews: Cum se resimte inflația în buzunare. Coșul de cumpărături s-a scumpit cu 43% într-un an

Inflația atinge recorduri îngrijorătoare în întreaga lume, iar în România va continua să crească cel puțin până la finalul acestui an, estimează Banca Națională. Ne mănâncă lună de lună, o parte dintre banii pe care îi castigăm. Mai exact, între 15 și 16 % spun datele oficiale ale Institutului Național de Statistică. Pentru fiecare dintre noi însă cifrele oficiale se traduc diferit. Am decis să fac un experiment pentru a înțelege mai bine cum se simte inflația pe propria piele.

Am plecat de la câteva bonuri din noiembrie anul trecut. Eu fac cumpărături online, iar acum am venit la același hypermarket de unde comand de obicei pentru a face o comparație cu ce am plătit anul trecut. Am câteva produse pe care le cumpăr cam în fiecare săptămână. Pe acestea anul trecut am plătit 102 lei și 30 de bani și am vrut să văd care e acum diferența.

Inflația pe propria piele este peste 2 ori mai mare decât cifrele oficiale

Anul trecut am dat pe un iaurt 2,40 lei, iar acum îl găsesc la raft cu 3,70 lei.  Kilogramul de cotlet de porc era 14 lei anul trecut, acum este 33 lei. Am verificat și cât am ajuns să plătesc în plus pentru un bax de apă: aproape 7 lei în plus, iar pentru ouă am plătit acum 11,70 lei, în vreme ce în noiembrie anul trecut plăteam 7 lei.

Pe întreg coșul de cumpărături am dat anul trecut 102,3 lei, iar anul acesta bonul ajunge la 146,90 lei așadar eu resimt inflația pe propria piele în jur de 43%.

Ce cumpărăm dă senzația reală a inflației

Inflația reală se simte diferit de la persoană la persoană, de la familie la familie din cauza structurii coșului de consum. Familiile cu venituri reduse sunt cele mai afectate de inflație din cauză că produsele de bază cum ar fi ouăle, faina sau laptele, se scumpesc cel mai mult.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE