Pandemia, inflația și criza energetică i-au determinat pe mulți dintre proprietarii de pensiuni și hoteluri din întreaga țară să renunțe la afacerile lor.
În acest moment, pe site-urile de comerț online și pe rețelele sociale sunt mii de unități de cazare și restaurante scoase la vânzare. Cel mai probabil, efectele se vor simți anul viitor când un sejur în România ar putea fi mai scump cu cel puțin 20% față de anul acesta.
Primele semne că proprietarii din turism au început să se confrunte cu probleme financiare au apărut în perioada pandemiei, iar la sfarsitul anului trecut, după ce curentul electric și gazele s-au scumpit semnificativ, mulți patroni s-au văzut nevoiți să recurgă la decizii drastice. Și-au închis afacerile și le-au scos la vânzare.
La ce prețuri ajung pensiunile
Pe o platformă de comerț online sunt în acest moment peste o mie de anunțuri prin care sunt scoase la vânzare hoteluri și pensiuni. Majoritatea sunt situate în cele mai importante zone turistice din țara noastră. Vorbim despre Sibiu, Alba, Brasov, Bucovina si Constanța.
O pensiune din Bran a fost scoasă la vânzare pentru aproape 350 de mii de euro. Are 10 camere și 12 băi. O sală de mese și o suprafată utilă de 550 de metri pătrați. Proprietarul oferă toate aceste detalii în anunț.
Tot în Brașov, în comuna Moieciu, a fost scoasă la vânzare o altă pensiune. Prețul ei este de aprape patru ori mai mare.
Soții Stoian, proprietarii pensiunii, au investit sute de mii de euro, și pentru a se asigura că vor putea suporta facturile crescute, s-au orientat și spre sursele de energie alternative. Au sobe cu lemne și generatoare electrice. Cu toate acestea, din cauza pierderilor suferite în pandemie se văd nevoiți să renunțe la unitatea de cazare.
„Pandemia a afectat în mod cert pe toată lumea, nu numai zona noastră, nu am funcționat și nu am avut turiști nici pe restaurant, nici pe cazare, chiar dacă s-a dat drumul funcționării, turiștii nu veneau. Pierderile au fost destul de mari pentru că au fost și costuri, angajați”, spune proprietarul.
În ultimul an, pe piața imobiliară s-a observat o creștere a vânzarii unităților de cazare. Multe dintre imobilele listate sunt la munte, unde consumul în timpul iernii este mult mai mult mai mare decât în alte zone.
Turiștii vor avea și ei de suferit de pe urma colapsului multor afaceri din turism. Potrivit specialiștilor în următorul an, un sejur se va scumpi cu minimum 20%.