Denumită și luna cadourilor, decembrie a venit, mai întâi, cu scumpiri. Între datele oficiale, care prezintă media prețurilor produselor, și prețurile de la raft este o diferență semnificativă. O creștere în unele cazuri și de 3-4 ori. Masa de Crăciun va fi mai săracă anul acesta pentru mulți români, nevoiți să renunțe la o parte dintre produsele tradiționale sau să pună pe masă mai puțin, din cauza scumpirilor.
Ne-am întors la inflația de acum 20 de ani. Inflația anunțată de INS în luna noiembrie, comparată cu perioada similară a anului trecut, a fost de aproape 17%. Pentru că nu pot evita impactul prețurilor, oamenii sunt nevoiți să taie din cheltuieli.
Cumpărător: Bineînțeles că se simte. Nu le am cu procentele, dar știu că s-au scumpit și simt.
Jurnalist: Vin sărbătorile, renunțați la ceva?
Cumpărător: Nu la ceva anume, la cantități.
Cumpărător: Chiar acum am ieșit din piață și normal că resimt. Am lăsat mai mulți bani față de altădată.
Jurnalist: Ce faceți? De unde tăiați?
Cumpărător: De peste tot. Vin mai târziu la piață. Dar și țăranii noștri au dreptate. Și ei o duc greu. Îmi mai lasă la preț, că altfel n-aș putea să mă descurc.
Produsele de bază au înregistrat creșterile cele mai mari
Potrivit datelor Institutului Național de Statistică, zahărul este cu 60% mai scump. Urmează în topul scumpirilor untul, uleiul, cartofii, făina și laptele. Exact produsele esențiale, indiferent de comportamentul de consum.
Acestea sunt cifrele oficiale. Însă economiștii susțin că inflația reală, resimțită diferit de consumatorul final, poate fi în medie peste 40%.
Ionuț Dumitru, economist șef bancă comercială: E bine cunoscut, de exemplu, cei cu venituri mici au o pondere mai mare în coșul lor de consum pentru bunurile alimentare, servicii de bază, medicamente, în timp ce persoanele cu venituri mari au o pondere mai mică alocată acestor bunuri.
Deși media lunară a inflației a fost de 1,4%, premierul estimează o scădere chiar la final de an.
Nicolae Ciucă, premierul României: În analiza făcută a rezultat foarte clar că la sfârșitul anului inflația pe 2022 nu va depăși 13%. E doar o cifră de comparație între inflația din 2022 comparativ cu cea din 2021.
Dan Suciu, purtătorul de cuvânt al Băncii Naționale: În lunile care urmează indicele inflației o să fie mai scăzut, însă înseamnă că prețurile cresc mai puțin. Nu înseamnă scăderi de prețuri. Important este să nu mai avem creșterea inflației până în vară.
Banca Națională a României prognozează o scădere de aproximativ 5 procente anul viitor și una sub 10% abia în 2024.