Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Anul 2022 în 10 recorduri: Inflaţie, incendii şi domnia reginei Elisabeta a II-a

Anul 2022 s-a evidenţiat printr-o serie de recorduri, care variază de la creşterea spectaculoasă a preţurilor şi până la incendiile devastatoare şi domnia reginei Elisabeta a II-a.

Creşterea preţurilor

Invadarea Ucrainei de către Rusia, pe 24 februarie, a făcut să crească preţurile la energie şi la alimente: indexul preţurilor alimentare calculat de FAO (Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură) a atins în luna martie un vârf istoric, la fel şi tariful gazului pe piaţa europeană, potrivit Agerpres.

Acest lucru s-a tradus printr-o creştere a inflaţiei de-a lungul întregului an, cu +10,6% în luna octombrie în zona euro, cea mai mare valoare înregistrată de acest indice de la înfiinţarea sa în anul 1997.

Flux de refugiaţi

Războiul din Ucraina a determinat şi cel mai important aflux de refugiaţi în Europa după sfârşitului celui de-Al Doilea Război Mondial: peste 6 milioane spre ţările limitrofe şi 8 milioane de strămutaţi pe plan intern, a estimat în mai Înaltul Comisariat ONU pentru Refugiaţi (UNHCR). La scară planetară, numărul persoanelor dezrădăcinate a depăşit pentru prima dată pragul de 100 de milioane.

Canicule şi incendii

Anul 2022 a fost marcat de noi recorduri climatice: în Europa, vara 2022 a fost cea mai caldă înregistrată de la debutul măsurătorilor şi suprafeţele arse de incendii de vegetaţie au fost cele mai extinse, cu peste 600.000 de hectare distruse. La nivel global, emisiile de CO2 provenite din surse fosile nu au fost niciodată atât de mari ca în 2022.

Ploaie de rachete

Pentru a răspunde la cele mai ample manevre aeriene comune efectuate vreodată de Coreea de Sud şi Statele Unite, Coreea de Nord a trimis în luna noiembrie o salvă record de rachete în Marea Japoniei, înregistrând un maxim de 23 de tiruri în 24 de ore, pe 2 noiembrie.

Domnie regală şi funeralii extraordinare

Şaptezeci de ani de domnie, cu şapte ani mai mult decât stră-străbunica ei Victoria: existenţa reginei Elisabeta a II-a, decedată pe 8 septembrie la vârsta de 96 de ani, a fost la fel de extraordinară precum au fost şi funeraliile sale, organizate la Londra. Un sfert de milion de oameni au stat la cozi întinse pe mai mulţi kilometri pentru a-i aduce un ultim omagiu şi pentru a se reculege în faţa sicriului suveranei britanice la Westminster Abbey.

Elon Musk, miliarde de dolari şi un fiasco

Cel mai bogat om din lume, cu o avere estimată de revista Forbes la aproape 199 miliarde de dolari la sfârşitul anului 2022, Elon Musk, care este CEO-ul companiilor Tesla şi SpaceX, s-a remarcat şi prin declaraţiile sale pe Twitter, o platformă de socializare pe care a cumpărat-o în cele din urmă, în octombrie, cu 44 miliarde de dolari. De atunci, magnatul a plasat Twitter într-o poziţie periculoasă, îndepărtând companiile de publicitate, mai mulţi angajaţi şi diverşi utilizatori cu atribuţii de moderatori.

Licitaţie record

Colecţia de artă a unuia dintre cofondatorii Microsoft, Paul Allen, a fost vândută în noiembrie, la New York, cu suma totală record de 1,62 miliarde de dolari, conţinând tablouri de Georges Seurat, Paul Cezanne, Vincent Van Gogh şi Gustav Klimt. Un alt semnal ce atestă vigoarea pieţei operelor de artă: un portret al actriţei Marilyn Monroe realizat de Andy Warhol a devenit, în luna mai, cea mai scumpă lucrare artistică din secolul al XX-lea, după ce a fost achiziţionată cu 195 milioane de dolari.

În topul tenisului mondial

Câştigând pentru a 14-a oară turneul de la Roland-Garros în luna iunie, spaniolul Rafael Nadal şi-a ameliorat propriul record de titluri majore deţinute de un sportiv din tenisul masculin: 22 de turnee de Grand Slam, devansându-i pe sârbul Novak Djokovic (21) şi elveţianul Roger Federer (20) - care a pus capăt, în septembrie, carierei sale prestigioase.

Jucătoarea americană Serena Williams, care s-a retras şi ea în luna septembrie, îi depăşeşte pe cei trei mari campioni din tenisul masculin, având în palmaresul ei 23 de titluri de Grand Slam.

Record pentru Taylor Swift

Lansarea celui de-al 10-lea album al cântăreţei Taylor Swift, "Midnights", a provocat în octombrie probleme de conectare pe platforma Spotify şi a doborât recordul pentru "cel mai ascultat album într-o singură zi". De asemenea, 10 cântece de pe acest album au ocupat primele 10 poziţii în clasamentul american Billboard Hot 100, o premieră mondială.

Cântăreaţa Taylor Swift a fost desemnată însă şi "cea mai poluantă celebritate a anului" din cauza numeroaselor sale deplasări cu avioane private, potrivit agenţiei de marketing Yard.

8 miliarde de oameni

Populaţia mondială a depăşit pragul de 8 miliarde de locuitori la jumătatea lunii noiembrie, potrivit ONU. Este vorba despre "o creştere fără precedent", în contextul în care populaţia globală din 1950 era de doar 2,5 miliarde de oameni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE