INFLAȚIE
Perspective sumbre pentru economie. Prognoză: După o creștere de 4,6% în 2022, economia încetinește în 2023
Într-o perioadă în care economiile multor țări încep să scadă, iar recesiunea este un subiect la ordinea zilei, România primește o veste bună. Va încheia anul cu o creștere economică mult mai mare decât se estima în vară.
Tot mai mulți români își fac cumpărăturile în țările vecine, din cauza inflației
În contextul în care inflația a ajuns, în septembrie, la 15,9%, iar trendul rămâne unul în creștere, mulți români care locuiesc în apropierea granițelor aleg deplasările scurte pentru cumpărături în țările vecine.
71 de milioane de oameni din întreaga lume trăiesc în sărăcie
71 de milioane de persoane din întreaga lume trăiesc în sărăcie, ca urmare a creșterii prețurilor la alimente și energie. Acest lucru s-a amplificat din cauza invaziei Rusiei în Ucraina, în special în ce privește disponibilitatea cerealelor din regiunea Mării Negre.
Sondaj: Peste 70% dintre europeni taie cheltuielile drastic și dau bani din economii, din cauza inflației
Un studiu al IRI arată că peste 70% dintre europeni sunt nevoiți să își micșoreze cheltuielile zilnice cu bunuri și alimente din cauza inflației crescute, potrivit Bloomberghttps://www.bloomberg.com/europe .
De câți bani are nevoie o familie pentru a trăi decent în România: peste 8.000 de lei pentru doi adulți și doi copii
Valoarea coşului minim de consum pentru un trai decent pentru o familie de doi adulţi şi doi copii pentru luna septembrie 2022 este de 8.659 lei pe lună, faţă de 7.233 lei în septembrie 2021, în creştere cu 19,7%.
Povestea unui familii care trebuie să aleagă între hrană și încălzire: „Mai avem mobilă veche, o mai spargem”
Creșterea prețurilor și iminența unei ierni cu costuri mult mai mari pentru încălzire sunt motive de îngrijorare pentru toți românii. Pentru cei cu venituri mici și foarte mici, însă, lucrurile sunt și mai complicate.
Scumpirea alimentelor îi determină pe români să cumpere mai puțină mâncare
Cea mai mare inflație înregistrată în ultimele două decenii îi determină pe români să cumpere mai puțină mâncare. Și vânzătorii resimt chibzuința cumpărătorilor. Cei mai vulnerabili în fața prețurilor mari sunt pensionarii.
Germanii, tot mai afectați de inflație, au început să își vândă lucrurile la casele de amanet
Germania se vede confruntată cu o inflație record, cea mai mare în ultimii 70 de ani. În septembrie prețurile au fost cu zece procente mai mari în comparație cu luna similară a anului trecut. Cei mai loviți sunt oamenii cu venituri mici, care încep să vândă lucruri de prin casă.
De ce a crescut atât de mult rata inflației. Explicațiile lui Adrian Vasilescu
Inflaţia actuală se alimentează din propriul trecut, iar în perioada următoare ar trebui să ne aşteptăm la dezinflaţie, a declarat, miercuri, Adrian Vasilescu, consultant de strategie la Banca Naţională a României.
Analist economic, avertisment despre creșterea inflației în România: „Condițiile de viață se vor deteriora, vor ajunge la nivelul anilor '80”
Analistul economic Mircea Coșea a vorbit despre efectele inflației care afectează întreaga populație a României, pe fondul războiului din Ucraina. În direct la Euronews România, profesorul universitar a explicat că majorarea prețurilor alimentelor de bază este o consecință a crizei energetice
Exodul rușilor dă peste cap și economiile țărilor vecine. Inflația, măsurată prin prețul unei plăcinte
Exodul rușilor din țară dă peste cap și economiile țărilor vecine, astfel că în Georgia costurile au crescut constant anul acesta, iar oamenii se plâng că nu mai pot face față vieții de zi cu zi.
BNR: Rata anuală a inflaţiei va continua să mai crească spre finele anului, dar într-un ritm vizibil încetinit
Rata anuală a inflaţiei va continua, probabil, să mai crească spre finele anului curent, sub impactul şocurilor pe partea ofertei, dar într-un ritm vizibil încetinit, susţin reprezentanţii Băncii Naţionale a României.
Christine Lagarde (BCE) consideră că trebuie să dea prioritate combaterii inflaţiei în raport cu creşterea economică
Banca Centrală Europeană (BCE) trebuie să continue să majoreze dobânzile pentru a putea ţine sub control inflaţia, chiar dacă efectul secundar al înăspririi politicii monetare este o creştere economică mai slabă.
Cum alegi tipul de credit, în contextul creșterii dobânzilor, inflației și a facturilor mari
Explozia inflației și facturile mari pentru energie îi afectează pe toți, mai ales dacă veniturile au rămas nemodificate. În aceste condiții, clienții băncilor se reorientează către variante mai suportabile.
BCE anunță cea mai mare majorare a dobânzii, pentru a lupta împotriva inflației
Banca Centrală Europeană (BCE) a anunțat joi o majorare record a ratei dobânzii, în încercarea de a înăbuși inflația record în zona euro. Cele trei rate ale dobânzii cheie ale BCE au fost majorate fiecare cu 75 de puncte de bază.
Portugalia: Guvernul va oferi câte 125 de euro cetățenilor. Ce condiții trebuie să îndeplinească aceștia
Guvernul Portugaliei va împărți populației 2,4 miliarde de euro, bani care vor ajuta familiile să suporte mai ușor creșterea prețurilor. Premierul Antonio Costa spune că programul financiar va sprijini și pensionarii și persoanele defavorizate.
Inflația în zona euro a atins un nou record în august
Rata anuală a inflaţiei în zona euro a atins un nou maxim istoric în august, ceea ce menţine presiunile asupra Băncii Centrale Europene să opteze pentru o nouă majorare semnificativă a costului creditului în septembrie, transmite Reuters, potrivit Agerpres.
ANALIZĂ | Facturile la energie și gaze sunt în creștere în Europa. Ce fac guvernele altor țări pentru cetățenii lor
Creșterea accelerată a inflației a declanșat o criză a costului vieții în toată Europa, iar guvernele intervin pentru a încerca să protejeze gospodăriile și companiile de creșterea aparent fără sfârșit a prețurilor la energie.