Studenții reprezintă una dintre categoriile sociale cele mai afectate de inflație, în Franța. În jur de 20% dintre studenții francezi trăiesc sub limita sărăciei, potrivit estimărilor oficiale. Mulți depind de ajutoarele statului și donații pentru a face față acestor vremuri dificile.
În inima Parisului, la un centru de distribuire, studenții oferă produse alimentare și de strictă necesitate pentru sute de tineri care se confruntă cu greutăți. Și operațiuni ca aceasta se desfășoară în fiecare zi, peste tot în țară.
Peste 1.000 de tineri au venit să își facă provizii, beneficiind de donațiile distribuite de o asociație studențească care a fost creată în timpul pandemiei de COVID-19.
JR A’Weng, director asociație: „Nu ne gândeam că vom ajunge să continuăm să distribuim produse după perioada de restricții. Dar nu ne-am oprit. Având în vedere prețurile pentru încălzire, prețul gazului și creșterea prețurilor alimentelor din supermarketuri, este din ce în ce mai greu pentru studenți, situația este cu-adevărat precară.”
Trăiesc sub pragul sărăciei
Se estimează că în jur de 20% dintre studenți trăiesc sub pragul sărăciei. Deși Franța stă bine în clasamentele Uniunii Europene atunci când vine vorba despre ajutoare de la bugetul de stat, tinerii nu mai fac față.
Elodie, o studentă de 21 de ani la Univeristatea Rennes din vestul Franței, beneficiază de o bursă de 600 de euro. Tânăra, care studiază filologia, suferă de o maladie genetică și tulburări neurologice.
Elodie Kerrien, studentă: „Plătesc 300 de euro chirie, între 100 și 170 de euro reprezintă cheltuieli medicale. Pentru mâncare am un buget de aproximativ 30 de euro. Nu mai pot fi atentă la cursuri, adorm în timpul orelor, uneori lipsesc pentru a mă întâlni cu un asistent social sau pentru a merge la centrul de distribuire a alimentelor.”
Situația este mai grea pentru studenții străini
Autoritățile pregătesc o reformare a sistemului bursier, iar guvernul a anunțat noi ajutoare. Cu toate acestea, donațiile organizațiilor caritabile rămân esențiale, mai ales pentru studenții străini, ale căror drepturi la ajutoarele de stat sunt limitate.
Alexandra este din Columbia și muncește ca bonă pentru a se întreține.
Alexandra Martinez, studentă: „Câștig în jur de 500 de euro, însă doar chiria costă 445 de euro. Pe lângă asta, transportul costă 25 de euro, iar telefonul 13 euro. Chiar dacă nu am prea mult, îmi spun că aceasta este calea pe care trebuie să o urmez pentru a-mi atinge obiectivul, pentru a obține ceea ce îmi doresc în viață. Este o investiție în viitorul meu.”