Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

18 miliarde de euro de la UE pentru românii cu proiecte de energie verde

Gazele naturale și centralele nucleare vor putea beneficia de finanțări din fonduri europene, după ce au primit eticheta de combustibili de tranziție. Antreprenorii români, dar și statul pot accesa până la 18 miliarde de euro pentru dezvoltarea proiectelor de energie verde. Atenție însă, proiectele trebuie să folosească tehnologie cât mai puțin dăunătoare pentru mediu. Chiar și în aceste condiții, organizația Greenpeace amenință că va da în judecată Comisia Europeană, spunând că energia nucleară și gazul nu pot face tranziția către o economie verde.

Țara noastră are la dispoziție din mai multe programe 18 miliarde de euro pentru astfel de planuri

Orice antreprenor care nu are neapărat experiență în domeniul energetic poate accesa bani de la Bruxelles pentru producție de energie verde. În total, țara noastră are la dispoziție din mai multe programe 18 miliarde de euro pentru astfel de planuri și este al doilea cel mai mare beneficiar de fonduri nerambursabile pentru energie verde. Mai nou, energia nucleară și gazul natural sunt considerate combustibili de tranziție către o economie cu zero emisii de carbon. Proiectele în aceste direcții pot primi finanțare europeană, cu anumite condiții însă.

Otilia Nuțu, specialist energie Expert Forum: „Spre exemplu, dacă vrem să investim într-o centrală nouă pe gaz, criteriile de emisii sunt atât de stricte, încât practic încă de pe acum ar trebui să funcționeze pe o combinație gaz și hidrogen sau gaz și un alt biocombustibil. Deci nu sunt investițiile clasice cu care ne-am obișnuit până acum, cu tehnologiile pe care le avem până acum. La fel și pe energie nucleară, se pune problema pe tehnologie mai nouă.”

Autoritățile europene și-au asumat că în 2050 blocul comunitar va fi neutru din punctul de vedere al emisiilor de carbon, iar antreprenorii care vor să investească în domeniul gazelor naturale și al energiei nucleare nu vor primi bani europeni, decât dacă se asigură că proiectele lor sunt sustenabile.

Petru Luhan, specialist fonduri europene: „Eu, ca și consultant pe fonduri europene, fac un buget pe echipament care nu dovedește sustenabil din punct de vedere al emisiilor de CO2, acestea vor fi respinse. Mai nou, putem să încheiem contracte individuale cu mari sau mici consumatori, din țară sau din străinătate și să vindem direct la consumatorii finali.”

Eticheta de energie verde în privința acestor combustibili scandalizează organizațiile de mediu

Pentru cele mai multe dintre proiectele pe energie verde, antreprenorii trebuie să vină cu bani de acasă- cofinanțare- pentru a obține fonduri europene. Autoritățile europene urmează să decidă dacă și pentru proiectele de energie nucleară și gaze e nevoie și de buget propriu. Eticheta de energie verde în privința acestor combustibili scandalizează organizațiile de mediu. Greenpeace se gândește chiar să dea în judecată Comisia Europeană.

Vlad Cătună, Greenpeace: „Credem că avem soluțiile la îndemână, precum energia produsă de vânt și cea produsă de soare, care e din ce în ce mai ieftină și mai accesibilă. Nu putem spune că gazul fosil este sustenabil în contextul în care este la fel de nociv precum cărbunele. Când vine vorba de nuclear și aici lucrurile sunt cât se poate de simple. Energia produsă din nuclear este extrem de scumpă, mult mai scumpă decât cea provenită din surse regenerabile. Proiectele nucleare nu pot si finalizate la timp, astfel încât să se ajute să diminuăm criza climatică cu care ne confruntăm .”

România are planuri mari și în domeniul nuclear

România are planuri mari și în domeniul nuclear, atât prin construirea a două reactoare noi la Cernavodă, cât și prin intenția de a instala reactoare nucleare modulare. Autoritățile trebuie să adapteze legislația în ceea ce privește depozitarea și transportul hidrogenului, element esențial pentru ca proiectele de gaz natural să fie mai aproape de dezideratul emisiilor zero de carbon.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE