Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Sezonul estival 2022, la final. Hotelierii lansează oferte pentru vacanțe cumpărate timpuriu

În speranța unui sezon estival mai bun decât cel ce tocmai a trecut, hotelierii de pe litoral au lansat primele oferte timpurii, cu reduceri chiar și de 50% pentru cei care își rezervă vacanța din timp. Prețurile pornesc de la 150 de lei pe noapte la 3 stele și ajung până la 400 de lei la 4 stele în plin sezon estival. Presiunea scumpirilor planează însă asupra celor cu afaceri la mare care se tem că turiștii se vor gândi de două ori înainte să își rezerve vacanța.

Pe principiul cea mai scumpă camera este cea neocupată, mulți dintre hotelierii de pe litoral vor să înghețe tarifele la cazare pentru vara viitoare. Speră să-i atragă în acest fel pe turiștii care oricum, anul acesta au fost vizibil mai puțini decât trecut.

Aurelian Marin, director general agenție de turism: „A fost un an destul de dificil, mai dificil ca alți ani. Există temerea că turiștii nu vor putea plăti tarife majorate.”

Eforie Nord, surpriza verii 2022

Surpriza verii 2022 a fost stațiunea Eforie Nord. Aici, susțin operatorii din domeniu, majoritatea turiștilor au achitat cazarea și mâncarea cu voucherele de vacanță. Cei mai mulți au fost familii cu copii care au ales stațiunea pentru prețurile mici.

Ionelia Locman, vicepreședinte Asociația Eforia – cât a costat o camera anul acesta? 250 de lei camera dublă cu toate utilitățile. Vă gândiți să măriți prețurile? Nu. vor rămâne la fel ca anul acesta.problemele nu sunt doar la noi ci și la turiștii noștri în buzunare și ei se confruntă cu problema banilor.

Și stațiunile Costinești, Neptun, Jupiter, Olimp sau Venus au fost mai căutate în această var decât Mamaia, care ani la rând a fost în topul preferințelor. Experții în turim susțin că la anul o nouă stațiunea va intra în clasament.

Eforie Sud, punct de atracție anul viitor

Stațiunea Eforie Sud ar putea deveni un punct de atracție pentru sezonul viitor și asta pentru că plaja de aici, pe care turiștii se înghesuiau până acum va câștiga peste 100 de metri lățime în urma lucrărilor de înnisipare care sunt acum în toi.

Lucrările au început la finalul verii și vor dura până la iarnă însă deja se vede cu ochiul liber că plaja, ce aproape că nu mai exista, se mărește pe zi trece. În unele locuri, puternic afectate de eroziune uscatul va câștiga până la 140 de metri și va putea primi un număr mult mai mare de turiști decât până acum. Experiența stațiunii Mamaia unde oamenii s-au plans că drumul până la plajă este prea lung, nu-I sperie pe localnici care susin că lucrările erau strict necesare pentru că marea mușca puternic din țărm.

„O să fie un plus pentru stațiunea Eforie Sud. Da, un plus mare, nu o să mai fie așa înghesuială pe plajă, lumea o să vină cu alt interes”, spun localnicii.

Mamaia a simțit din plin lipsa turistilor

Cea mai afectată stațiune de lipsa turiștilor a fost anul acesta Mamaia. Prețurile mari la parcare, dar și la cazare și mâncare i-au detrminat pe vizitatori să își scurteze vacanța așa că turimul a devenit unul de weekend, iar asta s-a văzut în buzunarele proprietarilor de hoteluri și restaurante.

„A fost un sezon mult mai slab pentru că lumea s-a speriat să își cheltuiască banii pe concediu la ceea ce auzeau prin media că vor fi scumpiri și probabil au vrut să își facă economii”, spune un hotelier.

Conform estimărilor făcute pe baza rezervărilor din agențiile de turism, anul acesta, în stațiunile de pe litoral, au fost cu aproape 10% mai puțini turiști față de anul 2021 și cu peste 20% mai puțini față de anul de referință 2019.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE