Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cel mai mare exercițiu militar în Marea Neagră: 2.600 de militari din 12 țări se vor antrena timp de două săptămâni

Marea Neagră devine teatru de "război simulat" în cadrul celui mai mare exercițiu multinațional organizat de Forțele Navale Române. Mii de militari din 12 state își vor sincroniza strategiile de luptă pe mare, în aer și pe uscat.

Sunt implicate 33 de nave, 14 avioane și elicoptere, tancuri și transportoare blindate. Timp de două săptămâni, forțele navale, aeriene și terestre vor lucra împreună în raioane maritime din Marea Neagră, pe Fluviul Dunărea dar și în zona costieră.

Totul, pentru creșterea capacitatății de reacție colectivă în condițiile angajamentului NATO față de securitatea regională.

Cei 2.600 de militari își testează capacitatea de reacție în cazul unor evenimente reale. Sea Shield 2025 are multiple scenarii printre care atacuri aeriene și maritime.

Pentru lupta antisubmarin, misiuni de foc cu toate calibrele atât în zona contiguă cât și din zona economică exclusive, exerciții de apărare antiaeriană”, a declarat contraamiralul Eugen Cojocaru – comandantul Flotei.

Pentru prima oară de la înființare, la acest exercițiu multinațional participă și MCM Black Sea - Grupul Tactic de Luptă contra minelor marine din Marea Neagră.

Patru nave cu capabilități de luptă contra minelor au la bord echipe eod și tehnică specializată în lupta contraminelor, aceasta activitate se desfășoară de anul trecut iar comanda e preluată rotațional. Task grupul a fost înfinșat în scopul eliminării pericolului de mine și asigurarăă căilor de comunicații.”, a adăugat Adrian Dincă - planificator manevre navale.

12 state aliate își testează forțele

În cadrul exercițiului, 12 state aliate printre care Franța, Canada, Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord, Statele Unite Ale Americii sau Spania, își testează viteza de reacție în apărarea flancului estic.

Canada este extrem de interesata de securitatea la Marea Neagră, ne face o mare onoare să fim parte din acest exercițiu pentru a înțelege mediul operațional, suntem intersați în securitatea Mării Negre vrem să fim siguri că România poate menține siguranța navigației.”, conchide Jacob French, Comandantul Flotei Canadiene din Atlantic.

Conform procedurilor internaționale, Federația Rusă a fost înștiințată cu privire la începerea exercitiilor navale si e de așteptat să își trimită nave de observație în apropierea câmpului tactic de pe mare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE