Zeci de delfini au făcut spectacol în largul mării la Constanța spre fericirea norocoșilor care au putut să-i admire minute în șir. În imaginile surprinse de un vlogger pasionat de scufundări se văd cel puțin 20 de mamifere din specia Afalin, care fac salturi în apă, mai ceva ca la Delfinariu și, extrem de prietenoși, ghidează ambarcațiunile.
Zeci de delfini au făcut spectacol în largul mării la Constanța spre fericirea norocoșilor care au putut să-i admire minute în șir. În imaginile surprinse de un vlogger pasionat de scufundări se văd cel puțin 20 de mamifere din specia Afalin, care fac salturi în apă, mai ceva ca la Delfinariu și, extrem de prietenoși, ghidează ambarcațiunile. Chiar dacă îl larg erau mai multe ambarcațiuni, delfinii nu parut deloc deranjați, ba chiar s-au poziționat în prova ca niște ghizi marini.
Delfinii se bucură de prezența oamenilor în larg
Astfel de imagini sunt tot mai des în ultima perioada în Marea Neagră iar specialiștii pun fenomenul pe seama faptul că mamiferele profită de faptul că zgomotul ambarcațiunilor dezorientează bancurile de pești, iar ei se pot hrăni astfel fără prea mult efort.
„Se simt în siguranță și au în comportamentul lor curiozitate și inteligență, curiozitate să vadă ce e nou în mările lor și apoi eficiența în a găsi peștele dezorientat d ambarcațiuni, ei vin se apropie, pescuiesc, se joacă, ne studiază poate, la fel de mult cum și nouă ne place să-i studiem pe ei”, a explicat Adrian Bâlbă, doctr în științe.
Conform statisticilor, în Marea Neagră, la ultimul recensământ au fost numărați aproximativ 200 de mii de delfini, cei mai mulți din specia afalini, care sunt și cei mai jucăuși. Speciaiștii se tem însă că, în ultimele luni, din cauza războiului, multe dintre mamifere au murit.
Exemplare din specia Afalin, tursiops truncatus, întâlnită cel mai frecvent în Marea Neagră, sunt și la Delfinariul din Constanța, șase la număr în acest moment, iar una dintre femele va aduce în curând pe lume un pui.