Canalul Dunăre București este nu numai un proiect abandonat al epocii comunismului, dar a ajuns și protagonistul unui proiect de mediu și chiar artistic.
Cristian Mitrofan, fotograf și scafandru, a explorat pas cu pas teritoriul subacvatic al șantierului abandonat de oameni în urmă cu 35 de ani.
A rezultat o expoziție de fotografie la Muzeul Antipa din Capitală, dar și un documentar despre forța extraordinară de renaștere a naturii.
Canalul Dunăre - București trebuia să facă din capitala României port și să îl includă în circuitul porturilor fluviale europene. Peste șantierul început de Ceaușescu la doi ani de la terminarea Canalului Dunăre - Marea Neagră s-au așternut câteva proiecte de fezabilitate și zeci de ani de uitare.
Ceea ce omul a abandonat a fost recâștigat de natură. Printre armăturile de fier și tuburile de beton ale ecluzelor acum sunt creșele crapilor, roșioarelor și știucilor. Cristi Mitrofan, fotograf subacvatic și scafandru certificat a explorat adâncurile tăcute ale bălților.
”Costumele care ne protejează sunt desprinse parcă din filmele cu cosmonauți. Localnicii ne cam întorc spatele, unii sunt mai nervoși, unii mai sfioși dar cu toții, ne arata coada”, a declarat Mitrofan.
Deși proiectul este momentan abandonat, autoritățile vorbesc periodic de revitalizarea lui și mai cheltuie bani pe un studiu de fezabilitate.
Potrivit ultimelor calcule, finalizarea canalului și ecluzelor s-ar putea face în cinci ani și ar costa peste 3 miliarde de euro.