Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Starea șefului Salvamont Predeal, extrem de gravă. Ursul care l-a atacat a fost împușcat

Primarul din Predeal, Sorin Ciobanu, a dispus împușcarea ursului care l-a atacat pe șeful Salvamont Predeal, Mihai Marina (51 de ani). Este vorba de o ursoaică cu doi pui, care au fost găsiți în noaptea de luni spre marți, în jurul orei 00:30.

Puii au fost tranchilizați, li s-au implantat cipuri și au fost relocați.

02/04/2025 , 13:23

Starea salvamontistului atacat de urs, critică

Salvamontistul atacat de un urs duminica trecută pe o stradă din Predeal se află într-o stare critică, fiind internat la Secția de Terapie Intensivă a Spitalului Clinic de Urgență Floreasca din București.

Potrivit medicului Rodica Ciolacu, pacientul este intubat și conectat la un ventilator mecanic, având răni grave la nivelul feței și gâtului. Specialistul a subliniat că situația acestuia este extrem de gravă.

Ursul care l-a atacat pe șeful Salvamont Predeala fost împușcat

Șeful Salvamont Predeal a fost atacat de urs în timp ce își plimba câinele, pe o stradă din localitate. Zgomotele au alertat populația din zonă, iar un jandarm a chemat ambulanța. O rudă a salvamontistului susține că el ar fi făcut infarct când a fost atacat, ceea ce a făcut ca ursul să-și abandoneze victima la un moment dat, când a văzut că nu mai mișca.

Rănile suferite sunt însă extrem de grave. El a fost dus la terapie intensivă și a fost intubat. Medicii spun că a suferit un traumatism cranio-facial, fractură de mandibulă bilaterală, cu deplasare, ablații dentale multiple, fractură de cartilaj tiroidian bilateral, multiple plăgi toracice, răni la posterior, abdomen și coapse.

În ultimii ani, problema atacurilor urșilor asupra omului continuă. Acest incident este ultimul dintr-un lung șir de atacuri ale urșilor. Datele oficiale arată că, în ultimii 20 de ani, 27 de oameni au fost uciși și aproape 280 au fost răniți. În urma acestor atacuri, statul român a plătit despăgubiri de peste 280 de milioane de lei.

De anul trecut, urșii pot fi din nou împușcați, după opt ani în care acest lucru a fost interzis prin lege.

Iar ministrul Mediului, Mircea Fechet, propune o mai mare putere dată primarilor ca aceștia să poată interveni de urgență atunci când e nevoie. A doua propunere a lui Fechet este scoaterea ursului de pe lista speciilor protejate.

În acest moment, există trei faze în ceea ce privește combaterea acestor atacuri. Prima este alungarea ursului, a doua presupune relocarea iar a treia înseamnă împușcarea. Iar ministrul Mediului propune eliminarea primilor doi pași.

De un an, cota de extragere a urșlilor s-a dublat, însă rezultatele nu prea se văd. Există totuși un exemplu de bune practici în Băile Tușnad, unde lucrurile funcționează mai bine. Acolo s-au pus garduri electrice, s-au scos pomii fructiferi și au fost instalate coșuri de gunoi în care urșii să nu mai poată intra. În 2024, au fost doar 8 alerte în Băile Tușnad.

Potrivit datelor de la Ministerul Mediului, în Munții Carpați se află 40% din populația de urs din Europa.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE