Producătorii de medicamente au fost avertizați că administrația Trump ia în considerare o politică prin care prețurile la medicamente în SUA să fie corelate cu cele mai mici tarife plătite de alte țări dezvoltate, potrivit a două surse din industrie, care au descris această opțiune drept cea mai mare îngrijorare actuală a sectorului farmaceutic, potrivit Reuters.
Ambele surse, care au dorit să rămână anonime deoarece nu sunt autorizate să facă declarații publice, au spus că se așteaptă ca această măsură să provină din partea agenției care administrează programele Medicare și Medicaid.
Una dintre surse a afirmat că a fost informat direct de oficiali din domeniul sănătății guvernamentale despre faptul că o astfel de politică este în analiză, fiind o prioritate de nivel mediu pentru administrația Trump, care încearcă să reducă prețurile medicamentelor.
Potrivit celor două surse, această idee este mai îngrijorătoare pentru industrie decât alte inițiative aflate în discuție, precum taxele vamale pe medicamentele importate. Prima sursă a descris-o ca fiind cea mai mare „amenințare existențială pentru industrie și pentru inovația în domeniul biotehnologiei din SUA”.
Asociația comercială PhRMA a făcut lobby la Congres pe această temă la începutul anului, conform unor înregistrări oficiale. Politica este cunoscută uneori sub numele de „prețuri de referință internaționale”.
SUA, cele mai mari prețuri pentru medicamente, din lume
Statele Unite plătesc cele mai mari prețuri pentru medicamente din lume, uneori de aproape trei ori mai mult decât alte națiuni dezvoltate. Președintele Donald Trump a declarat că dorește să reducă acest decalaj, dar nu a oferit detalii concrete. În primul său mandat, o propunere privind referințierea prețurilor internaționale a fost blocată de instanță.
Planul amplu propus de administrația Trump în urmă cu cinci ani era estimat să economisească peste 85 de miliarde de dolari din banii contribuabililor pe parcursul a șapte ani, reducând din cheltuielile anuale ale SUA de peste 400 de miliarde de dolari pe medicamente.
„Nu cred că administrația înțelege pe deplin impactul pe care această politică l-ar putea avea asupra inovației din SUA,” a spus prima sursă. „Va fi disruptiv pentru întregul sistem de sănătate, nu doar pentru industria farmaceutică.”
Aceeași sursă a mai spus că se așteaptă ca agenția Medicare să lanseze un program pilot pentru această politică, după ce oficiali din sănătate au anunțat că analizează diverse propuneri de reglementare a prețurilor medicamentelor.
Testele și proiectele pilot privind reglementarea prețurilor sunt de obicei desfășurate prin intermediul centrului de inovație al agenției Medicare și Medicaid, cunoscut ca CMMI, și pot fi aplicate pentru mai mulți ani în cadrul Medicare, Medicaid sau ambele.
Deși Trump nu a readus public în discuție ideea prețurilor de referință de la preluarea mandatului, un think tank conservator – America First Policy Institute – a susținut recent măsura. Într-un raport distribuit pe scară largă luna trecută, organizația a afirmat că această politică ar putea fi aplicată în cadrul negocierilor privind prețurile la medicamente derulate de Medicare.
Legea Reducerii Inflației, adoptată în timpul mandatului fostului președinte Joe Biden, permite guvernului să negocieze prețurile celor mai scumpe medicamente.
Cu toate acestea, Reuters a relatat anterior că prețurile negociate pentru primele 10 medicamente erau în medie de peste două ori mai mari – și în unele cazuri de cinci ori mai mari – decât cele convenite de producători în alte patru țări cu venituri ridicate.