Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Canicula revine în România. Cod portocaliu de căldură: Temperaturile urcă și la 40 de grade

Update: Mai multe judeţe din Banat, Oltenia şi cea mai mare parte a Munteniei vor fi, marţi, sub o avertizare de Cod portocaliu de caniculă, cu temperaturi care vor atinge 40 de grade în aceste zone.

Disconfortul termic va fi intensificat, iar indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi pragul critic de 80 de unităţi. Valorile maxime ale temperaturilor vor fi, în majoritatea cazurilor, de 39-40 de grade. Temperaturile minime se vor situa între 21 şi 22 de grade, iar în sudul Banatului, local, acestea vor ajunge până la 24 de grade, ceea ce va caracteriza o noapte tropicală.

Totodată, zone din Crişana, sud-vestul Transilvaniei, nord-estul Munteniei, sud-vestul Dobrogei, Carpaţii Meridionali şi Occidentali se vor afla sub avertizare Cod galben de caniculă şi disconfort termic ridicat. În aceste regiuni, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăşi uşor pragul critic de 80 de unităţi. Temperaturile maxime vor fi de 35...38 de grade. Local minimele nu vor coborî sub 20 de grade şi vor caracteriza o noapte tropicală. 

Știrea inițială: Bucureștiul și alte 15 județe din sudul și sud-vestul României se află sub o avertizare de Cod galben pentru caniculă și disconfort termic, duminică și luni, conform unui anunț emis de Administrația Națională de Meteorologie (ANM).

În aceste zile, în sudul Crișanei, Banat, Oltenia și majoritatea regiunii Muntenia se vor înregistra temperaturi extrem de ridicate, iar disconfortul termic va fi semnificativ.

Indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități.

Maximele termice se vor situa între 35 și 37 de grade Celsius, iar în unele locuri, luni, se pot atinge chiar și 38 de grade.

De asemenea, nopțile vor fi caracterizate de temperaturi tropicale, în jurul valorii de 20 de grade Celsius.

Județele aflate sub această avertizare sunt: Argeș, Arad, Călărași, Caraș-Severin, Dâmbovița, Dolj, Gorj, Giurgiu, Ilfov, Mehedinți, Olt, Prahova, Timiș, Teleorman, Vâlcea, precum și municipiul București.

Potrivit ANM, acest val de căldură va persista în regiunile de sud și sud-vest și în zilele următoare.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE