Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Mâncarea de Paște, reinventată. Un român aruncă 130 de kilograme de mâncare în fiecare an

De sărbători avem tendința să cumpărăm mai multă mâncare decât avem nevoie și implicit să aruncăm mai mult la gunoi. Fiecare dintre noi irosim anual aproximativ 130 de kilograme de mâncare.

Însă bucatele pregătite de Paște pot fi reinventate și transformate în rețete delicioase. Atenție, însă, și în cât timp consumăm produsele gătite. Specialiștii spun că dacă le depozităm cum trebuie, ar putea să reziste și o săptămână.

Poate unii s-au săturat de mâncarea de Paște, dar au rămas cu ea în frigider. În loc să o arunce, pot să o transforme. Bineînețeles, dacă încă mai e comestibilă. Cozonacul și pasca uscate pot să fie reinventate.

O convertim într-un desert spectaculos, ușor de făcut. Se numește Pain Perdu. Foarte pretențios numele dacă aveți musafiri, dacă nu, pentru prieteni puteți să le spuneți simplu: frigănele. Pentru că asta sunt.”, a declarat Liviu Lambrino, chef.

Începem prin a pregăti un gem rapid din căpșune. Între timp, înmuiem pasca în ouă și smântână lichidă, presărată cu zahăr și vanilie. După care le prăjim în unt pe toate părțile.

Adăugăm niște frișcă și un sos de vanilie, iar rezultatul final…

Salata de boef nu facem nimic, doar îndreptăm cu furculița până când dispare din bol. E de la sine înțeles. Toată lumea face așa. Friptura de miel puteți să o folosiți rece pentru sandwichuri, sau puteți să faceți un sos, un ragu. 1745 Puteți să folosiți drobul pentru a face niște plăcinte cu filo, cu foaie de aluat mai subțire pe care să îl prăjiți apoi și ies niște plăcinte foarte interesante și lumea va crede că ați muncit ore întregi în bucătărie.”, a mai spus cheful.

Ouăle pot fi și ele folosite în rețete precum cartofi franțuzești, ouă umplute sau pastă de ouă. Însă este foarte important cum le depozităm.

Cred că cel mai important este cum le depozităm și cum le ținem. Adică le putem prelungi foarte multă termenul de valabilitate, ca să spun așa, al produselor. Dacă de exemplu folosim pungi vidabile sau casolete vidabile și îl ținem în în frigider, așa putem să le ținem chiar până la o săptămână. 0119 Riscul cel mai mult care este de toxiinfecție alimentară, practic să ne simțim rău.”, a adăugat Andreea Petra, nutriționistă.

Un alt lucru pe care am putea să-l facem ar fi să donăm mâncarea atâta timp cât este încă în termenul de valabilitate. Un român aruncă aproximativ 130 de kilograme de mâncare în fiecare an.

Un sfert din aceasta este mâncarea gătită.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE