Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Programul Noua Casă a început. Cum poate fi obținut un credit pentru cumpărarea unei locuințe

A început programul Noua Casă, cu un plafon de garantare în valoare de 500 de milioane de lei, aprobat de Ministerul Finanțelor. Românii care vor să își cumpere o locuință pot apela la una dintre cele 13 bănci incluse în program pentru a lua un credit garantat de stat, cu o dobândă care depinde de IRCC.

Avansul minim este cuprins între 5 și 15%, mai mic decât în mod normal, și depinde de prețul locuinței.

Noua Casă 2025 se acordă în lei, pentru achiziția unei singure locuințe, iar valoarea maximă a creditului pe care îl poți accesa este de:

  • 66.500 Euro- pentru locuințe al căror preț este de maxim 70.000 Euro, avansul solicitat fiind de 5%;
  • 119.000 Euro - pentru locuințe al căror preț este de maxim 140.000 Euro, în acest caz avansul solicitat este de 15%.

Cum este calculată dobânda pentru programul Noua Casă

Dobânda Este variabilă, calculată în funcție de Indicele de referință pentru creditele acordate consumatorilor (IRCC) la care se adaugă o marjă fixă de cca. 2%.

Condițiile pentru a aplica la programul Noua Casă

Dacă doriți să aplicați pentru un credit Noua Casă, trebuie să vă încadrați în una dintre cele două situații:

  • fie nu dețineți în proprietate exclusivă sau împreună cu soțul/soția nicio locuință, indiferent de modul în care a fost dobândită;
  • fie dețineți în proprietate cel mult o locuință, cu o suprafață utilă mai mică de 50 mp, dar care nu a fost achiziționată prin programul Prima Casă.

În acest sens trebuie completată o declarație pe propria răspundere.

Cine poate aplica la programul Noua Casă

Programul nu are limită de vârstă şi poate fi accesat fie singur, fie împreună cu partenerul de viață, dacă îndepliniți amândoi criteriile de eligibilitate ale Programului.

Dacă unul dintre soți este sau a fost beneficiar al Programului, cu consultanță din partea băncii, există posibilitatea de a accesa creditul Noua Casă doar soțul care îndeplinește condiția legată de accesarea unei singure locuințe în cadrul Programului şi care va avea calitatea de împrumutat, celălalt având doar calitatea de garant/coplătitor.

Garantul, persoana fizică, soț/soție al/a beneficiarului, este parte semnatară a contractului de garantare, are calitatea de co/proprietar al locuinței achiziționate în cadrul Programului, îşi asumă toate obligațiile şi beneficiază de aceleași drepturi ca şi beneficiarul.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE