Numeroase capitale europene, precum Parisul sau Bruxellesul, au instituit zone în care mașinile poluante nu pot circula pentru a îmbunătăți calitatea aerului, însă o măsură asemănătoare nu poate fi aplicată acum în România deoarece ”suntem în an electoral”. ”Când se vorbește despre restricții și taxe, atunci politicienii ca de obicei bat în retragere”, a afirmat Mihai Stoica, director executiv al Asociația 2Celsius și expert în calitatea aerului.
De asemenea, în București, care este a patra cea mai congestionată capitală europeană, a fost constatată o creștere a numărului de persoane ce suferă de boli provocate de poluare, a avertizat dr. Beatrice Mahler, directorul Institutului ”Marius Nasta”.
În emisiunea ”Euronews acum” de la Euronews România, Mihai Stoica a explicat că instituirea unor zone cu emisii scăzute de dioxid de carbon și taxarea măsurilor poluante sunt măsuri implementate cu succes de state europene. Deși Ministerul Dezvoltării pregătise un proiect în acest sens, Partidul Social Democrat a anunțat că o astfel de inițiativă nu va intra în dezbaterea Guvernului.
”Suntem în an electoral și asta e o problemă. Când se vorbește despre restricții și taxe, atunci politicienii ca de obicei bat în retragere. Nu suntem la primul caz, nici măcar în București. S-a încercat pe timpul administrației Firea acea zonă. (....)
Bucureștiul este a patra cea mai congestionată capitală la nivel european și a opta din lume și este un exemplu foarte bun despre cum nici taxele de parcare despre care vorbea primarul general Nicușor Dan nu sunt suficiente pentru a reduce călătoriile cu mașina. Toate măsurile care au fost luate în București au fost luate pentru fluizidarea traficului care a adus și mai multe mașini în București”, a precizat expertul în calitatea aerului, la Euronews România.
Stoica a explicat că Ministerul Dezvoltării a vrut să pună în aplicare legea mobilității durabile, adoptată în 2023, prin care ”13 municipalități trebuie să implementeze zone cu emisii reduse pentru că depășec nivelurile de acceptare pe calitatea aerului”.
”Am fost și am vorbit cu Primăria din Paris care a instituit din 2015 o zonă cu emisii reduse. Au zis că uitându-se și la calitatea aerului și făcând diferența care era calitatea aerului în Paris și care este calitatea aerului acum, chiar și fără camere de supraveghere, măsura se vede pe calitatea aerului. Zonele roșii din Paris, din punct de vedere al dioxidului de azot, au trecut de la roșu la verde”, a mai spus expertul.
Dr. Beatrice Mahler: Avem o creștere a numărului de persoane care suferă de boli din cauza poluării
De asemenea, dr. Beatrice Mahler, directorul Institutului ”Marius Nasta”, a atras atenția că a fost înregistrată o creștere a numărului de persoane care se îmbolnăvesc din cauza poluării.
”Se evidențiază chiar și în studiile clinice făcute în București că avem o creștere a numărului de persoane care suferă de boli, de acutizări ale bolilor cronice în momentul în care nivelul de poluanți este crescut.
Dacă iarna avem un nivel crescut de poluanți, undeva din octombrie până în aprilie-mai în București, lucrul ăsta se întâmplă și în perioadele în care temperatura aerului crește foarte mult și apar practic alți poluanți..
Avem studii care arată o acutizare a bolilor respiratorii, boli cardiovasculare, AVC. Și pacienții cu diabet cu afectați indirect prin activitatea cardiovasculară pe care ei o au.
Este extrem de important să avem un aer de calitate, pentru că în final, dincolo de calitatea vieții, orice spitalizare, orice medicație ce o necesită o persoană care trăiește într-un oraș poluat înseamnă costuri pentru sistemul de sănătate, pentru persoana respectivă și pentru stat”, a menționat dr. Mahler.
De asemenea, studiile au indicat că există persoane bolnave de TBC în anumite orașe din România unde a fost raportat un nivel ridicat de poluanți PM 2,5.
”Am fost surprinși văzând corelații între nivelul de poluanți de PM 2,5 și numărul de persoane care sunt bolnave de tuberculoză în anumite zone din România.
Sunt și zone care fac excepție. Faptul că zone în care avem un număr mare de tuberculoze și un nivel mare de PM 2,5. În zona Iașiului avem aceeași situație.Ne facem să ne gândim că măsurile pe care le iau UAT-urile și autoritățile locale sunt insuficiente pentru a proteja populația”, a concluzionat dr. Beatrice Mahler.