Planeta se încălzește și devine din ce în ce mai poluată, arată un ultim raport al Organizației Internaționale de Meteorologie. Experții spun că este foarte sigur faptul că valul de caniculă de anul trecut a condus la o distrugere suplimentară a stratului de ozon. Concluziile Organizației sunt publicate cu o zi înainte de Ziua Internațională a Aerului Curat care este marcată mâine, la inițiativa Organizației Națiunilor Unite.
Ce au constatat experții?
Verile devin din ce în ce mai pline de episoade mari de caniculă, iar, potrivit măsurătorilor de până, acum, luna iulie a fost desemnată cea mai caldă din istorie. Până în prezent și luna septembrie a adus temperaturi neobișnuit de ridicate. După 2016, care a fost cel mai cald an din istorie, se află 2023, potrivit programului spațial al uniunii Europene, Copernicus. Și tot specialiștii europeni împreună cu Organizația Internațională de Meteorologie anunță că oceanele lumii — mai mult de 70% din suprafața Pământului — au înregistrat cele mai mari temperaturi ale apei, anul acesta. Dar ce se întâmplă cu aerul?
Experții au constatat că:
- Schimbările climate au crescut frecvența și intensitatea valurilor de căldură;
- Calitatea aerului depinde de schimbările climatice;
- Valul de caniculă din 2022 a declanșat o mai mare distrugere a stratului de ozon;
- Fumul degajat de incendii afectează sănătatea oamenilor, ecosistemul și calitatea cerealelor;
- Parcurile și copacii pot ajuta orașele să scadă temperaturile de caniculă.
Și aceasta pentru că incendiile de vegetație pe fondul caniculei fără precedent au condus la o poluare excesivă. Fumul de la astfel de incendii poate parcurge distanțe mari, și favorizează poluarea aerului cu particule în suspensie. Schimbările climatice cauzate de gazele cu efect de seră care captează căldura din activitățile umane sunt o amenințare globală pe termen lung. Iar toate cercetările conduc către aceeași concluzie: oamenii sunt cei care îşi fac rău singuri.