Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

ONU: Aplicația Telegram găzduiește ”piețe subterane” pentru bandele criminale din Asia de Sud-Est

Rețele criminale mari din Asia de Sud-Est utilizează pe scară largă aplicația de mesagerie Telegram, care a permis o schimbare fundamentală în modul în care crima organizată poate desfășura activități ilicite la scară largă, a afirmat Organizația Națiunilor Unite într-un raport publicat luni, spune Reuters.

Raportul reprezintă cele mai recente acuzații aduse controversatei aplicații criptate de când Franța, folosind o nouă lege dură fără echivalent internațional, l-a acuzat pe șeful acesteia, Pavel Durov, că a permis activități infracționale pe platformă.

Conform raportului Oficiului Națiunilor Unite pentru Droguri și Criminalitate (UNODC), datele piratate, inclusiv detaliile cardurilor de credit, parolele și istoricul browserului sunt comercializate în mod deschis și pe scară largă pe această aplicație, care are canale extinse cu puțină moderare.

Instrumentele utilizate pentru criminalitatea informatică, inclusiv așa-numitul software deepfake conceput pentru fraudă, și programele malware de furt de date sunt, de asemenea, vândute pe scară largă, în timp ce bursele de criptomonede nelicențiate oferă servicii de spălare de bani, potrivit raportului.

„Mutăm 3 milioane de USDT furați din străinătate pe zi”, a declarat în chineză un anunț citat în raport.

Există „dovezi solide că piețele subterane de date se deplasează către Telegram și că vânzătorii caută în mod activ să vizeze grupuri transnaționale de crimă organizată cu sediul în Asia de Sud-Est”, se arată în raport.

Asia de Sud-Est, centru pentru afaceri frauduloase

Asia de Sud-Est a devenit un centru important pentru o industrie de miliarde de dolari care vizează victime din întreaga lume cu scheme frauduloase. Multe dintre acestea sunt sindicate chineze care operează din complexuri fortificate cu personal format din lucrători traficați. Industria generează anual între 27,4 și 36,5 miliarde de dolari, a declarat UNODC.

Durov, de origine rusă, a fost arestat la Paris în august și acuzat că a permis desfășurarea de activități infracționale pe platformă, inclusiv răspândirea de imagini sexuale cu copii. Acțiunea a atras atenția asupra răspunderii penale a furnizorilor de aplicații și a declanșat, de asemenea, dezbateri cu privire la unde se termină libertatea de exprimare și unde începe aplicarea legii.

În urma arestării sale, Durov, care se află în prezent în libertate pe cauțiune, a declarat că aplicația va transmite adresele IP și numerele de telefon ale utilizatorilor autorităților care fac cereri legale.

De asemenea, acesta a declarat că aplicația va elimina unele caracteristici care au fost utilizate în mod abuziv pentru activități ilegale.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE