Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Cine este Pavel Durov, co-fondatorul Telegram arestat pe aeroport. Supranumit în trecut ”Zuckerberg al Rusiei”

Pavel Durov, co-fondatorul aplicației de mesagerie Telegtam, a fost reținut în weekend pe un aeroport din Franța. Supranumit în trecut ”Zuckerberg al Rusiei”, miliardarul cu cetățenie rusă și franceză a fost reținut într-o anchetă care vizează Telegram și acuzații că permite traficanților de droguri și infactorilor sexuali să opereze prin intermediul aplicației.

Cine este Pavel Durov

Antreprenorul, care peste două luni va împlini 40 de ani, s-a născut Rusia, în Sankt Petersburg. La vârsta de 22 de ani, el a lansat prima sa rețea de socializare, VKontakte (VK), o platformă destinată utilizatorilor de limbă rusă, care s-a dovedit a fi mai populară decât Facebook în Rusia.

În 2014, a părăsit Rusia, după ce a refuzat să accepte cererile guvernului de a închide grupurile de opoziție de pe VK și de a preda datele personale serviciilor de securitate ruse, FSB. Aceasta a inclus o cerere de blocare a contului regretatului lider al opoziției ruse Alexei Navalnîi, relatează euronews.com.

Ulterior, el a vândut VK, postând: „Pe curând și mulțumesc pentru tot peștele”, o referire la romanul SF „The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy.”

„Prefer să fiu liber decât să primesc ordine de la cineva”, i-a spus Durov jurnalistului american Tucker Carlson, în aprilie, despre plecarea sa din Rusia.

În același interviu, el a mai spus că nu are nicio proprietate, cum ar fi imobile sau bărci, și că singurele sale active sunt banii și Bitcoin.

În august 2021, i s-a acordat cetățenia franceză, pe care Durov a declarat că a solicitat-o în glumă, după ce asistentul său i-a spus să o solicite cu numele „Paul Du Rov”. Circumstanțele obținerii pașaportului francez rămân un mister, iar autoritățile franceze nu au comentat niciodată acest lucru.

El are, de asemenea, cetățenie emirateză și locuiește în Dubai, unde își are sediul Telegram. Durov ar avea peste de 100 de copii biologici, conform CNN.

Se estimează că Durov are o avere netă de aproximativ 15,5 miliarde de dolari (14 miliarde de euro), potrivit Forbes, ceea ce îl plasează pe locul 121 în topul celor mai bogate persoane din lume.

Co-fondator al Telegram

În 2013, împreună cu fratele său Nikolai, a lansat Telegram, o platformă gratuită care pretinde că acordă prioritate protecției datelor utilizatorilor și concurează cu alte platforme de socializare precum WhatsApp, Instagram, TikTok și WeChat.

Serviciul permite oricui să urmărească videoclipurile, fotografiile și comentariile utilizatorilor pe așa-numitele „canale” sau grupuri, însă datele utilizatorilor sunt protejate prin criptare. Există, de asemenea, „canale” private care dau administratorului grupului dreptul de a verifica cine poate vedea postările sale.

Durov a refuzat întotdeauna să modereze mesajele pe Telegram, promovând-o ca pe o platformă „liberă”.

În 2018, un tribunal din Moscova a ordonat blocarea Telegram. Dar aceasta s-a dovedit a fi fără succes, deoarece protestatarii au înconjurat sediul FSB, aruncând cu avioane de hârtie, un simbol al Telegram.

Rusia a renunțat la planul său de a bloca Telegram, iar guvernul folosește, de asemenea, aplicația.

Telegram este utilizată de grupuri de opoziție din întreaga lume, care nu doresc să le fie compromise datele sau mesajele. Ea a fost o platformă de informare cheie în invazia la scară largă a Rusiei din 2022 în Ucraina pentru ambele părți ale războiului.

Președintele Ucrainei, Volodimit Zelenski, folosește Telegram pentru a posta zilnic videoclipuri către cetățeni despre război, iar canalele pro-Moscova conduse de așa-numiții „Z-bloggeri” sunt, de asemenea, populare.

Cu toate acestea, Telegram a devenit și o platformă pentru extremiști și teoreticieni ai conspirației. Grupurile, care permit până la 200.000 de membri, au facilitat răspândirea dezinformării și includ grupuri neonaziste și grupuri pentru pedofili.

De ce a fost arestat Pavel Durov în Franța

Pavel Durov a fost arestat sâmbătă pe aeroportul Le Bourget, de lângă Paris, după ce a zburat în Franța cu avionul său privat. Potrivit presei franceze, citată de euronews.com, ancheta are în centru acuzații de fraudă, trafic de droguri, crimă organizată, promovare a terorismului și hărțuire cibernetică pe Telegram, precum și pe acuzația că Durov nu a luat măsuri pentru a bloca utilizarea aplicației în scopuri infracționale.

Arestarea sa a stârnit un val de îngrijorare în comunitatea tehnologică și în rândul susținătorilor libertății pe internet.

Telegram a fost criticată pentru sistemul de moderare foarte permisiv, lucru care a permis ca platforma să fie utilizată pentru activități ilegale, dar a oferit și un spațiu pentru libera exprimare în regimuri autoritare.

Acest caz ar putea avea implicații de amploare pentru rețelele sociale și platformele de mesagerie din întreaga lume, putând influența viitoarele politici de moderare a conținutului și modul în care aceste platforme funcționează în diferite jurisdicții juridice.

Cazul a intrat și în atenția lui Elon Musk, proprietarul platformei de socializare X, cunoscută anterior sub numele de Twitter. La scurt timp după ce a apărut vestea arestării lui Durov, magnatul tehnologiei a intrat pe X pentru a se plânge de presupusa cenzură.

La fel ca Durov, Musk se confruntă cu acuzații conform cărora dezinformarea și conținutul ilegal sunt răspândite pe platforma sa, iar „cenzura” sa percepută l-a condus la dispute cu Uniunea Europeană și Regatul Unit.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE