Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Politico: Semne de întrebare privind arestarea și eliberarea CEO-ului Telegram, Pavel Durov. Le-a spus polițiștilor că merge la cină cu Macron

Cazul CEO-ului Telegram, Pavel Durov, a ridicat mai multe semne de întrebare după ce a fost arestat în Franța și apoi eliberat după aproape patru zile, pe o cauțiune de 5 milioane de euro.

Magnatul în vârstă de 39 de ani, care s-a născut în Rusia, a devenit și subiect de conspirații, pe lângă întrebările legitime pe care și le pun foarte mulți. Se știe că Telegram este principala rețea de comunicare în Rusia și este folosită chiar și în război. Însă unde este loialitatea sa și câte naționalități are el de fapt? Acestea sunt unele dintre principalele întrebări.

Întrebări fără răspuns în cazul lui Pavel Durov, CEO-ul Telegram

Inițial, arestarea sa de sâmbătă, de pe aeroportul Le Bourget, a stârnit indignare în rândul susținătorilor libertății de exprimare, care au acuzat Franța că a încercat să cenzureze platforma de mesagerie Telegram.

  • De la lansarea sa în 2013, Telegram a devenit un instrument de bază pentru dizidenții politici, generali de pe câmpul de luptă sau gangsteri și a adunat aproape un miliard de utilizatori.

După ce a fost arestat sâmbă, 24 august, el a fost eliberat pe 28 august. Durov este investigat oficial pentru șase acuzații, inclusiv complicitate la gestionarea unei platforme online „pentru a permite o tranzacție ilegală într-un grup organizat”, sau pentru refuzul de a coopera cu forțele de ordine. Însă investigația în cazul său a fost determinată și de reticența Telegram de a coopera într-un caz de abuz asupra copiilor, după cum a precizat publicația Politico, iar asta a dus la emiterea de mandate de arestare pe numele său și al fratelui său, Nikolai Durov, co-fondator al platformei.

După arestarea lui Durov, a venit și o reacție din partea Rusiei, care a precizat că acest caz este unul politic. Ulterior, președintele francez Emmanuel Macron a subliniat că acest caz "nu a fost nici pe departe un caz politic”. Însă tocmai aici este cheia, iar aici intervine și numele lui Macron și relațiile lui Durov cu Paris și Moscova.

Cât de bine se cunoaște Durov cu Macron?

Deși un francez obișnuit poate nu este atât de familiarizat cu Telegram, aplicația se mândrește cu cel puțin un utilizator fidel în Franța, chiar președintele Macron.

Emmanuel Macron a folosit aplicația încă din primele zile ale primei sale campanii prezidențiale, în urmă cu aproape un deceniu. Și continuă să o facă, în ciuda faptului că membrilor cabinetului său li s-a cerut, oficial, anul trecut, să nu mai folosească platforma.

Durov s-a întâlnit cel puțin o dată cu președintele francez, în 2018, după cum a declarat un apropiat al lui Macron, pentru Politico. Întâlnirea cu ușile închise nu a fost mediatizată la momentul respectiv. Însă cei doi s-au văzut în „mai multe ocazii”, de când Macron a devenit președinte, potrivit Le Monde.

Macron a insistat mult timp ca Franța să devină „casă” pentru marile companii de tehnologie. „Franța va fi națiunea lider pentru super-inovare, schimbare și transformare profundă”, a spus Macron, la o lună după alegerile din 2017.

Președintele francez chiar ar fi încercat să-l convingă pe Durov să mute Telegram la Paris și i-a oferit și cetățenia franceză, după cum a informat Wall Street Journal. Dar chiar dacă Durov deține cetățenia franceză, Telegram are în prezent sediul în Dubai.

Când Durov a fost arestat pe aeroportul Le Bourget, el le-a spus polițiștilor că se afla la Paris pentru a lua cina cu Macron, potrivit săptămânalului satiric francez Le Canard enchaîné. O sursă apropiată lui Macron a negat însă că CEO-ul Telegram ar fi fost invitat la cină și a subliniat că președintele francez se afla atunci în casa sa privată de vacanță din Le Touquet, în nordul Franței.

Dacă Durov a glumit, asta nu ar fi prima sa „glumă" la adresa autorităților franceze. În aprilie 2023, miliardarul și-a schimbat numele legal, în pașaportul său francez, în Paul du Rove, o adaptare franceză a lui Pavel Durov, așa cum este înregistrat și în Jurnalul Oficial al țării.

Cum a devenit Durov cetățean francez și câte pașapoarte are

Fondatorul Telegram, care s-a născut în Rusia, a obținut cetățenia franceză în 2021, printr-o procedură rezervată în mod normal „unui străin francofon care contribuie, prin munca sa remarcabilă, la influența Franței și la prosperitatea relațiilor sale economice internaționale”.

El nu este singurul magnat al tehnologiei care a urmat această cale. CEO-ul american al Snapchat, Evan Spiegel, care nu vorbește pre bine limba franceză, a primit și el cetățenia în 2018. Nu este însă clar dacă Durov a îndeplinit cerințele lingvistice sau cum anume a contribuit el la „influența franceză.”

Dar președinția franceză a refuzat să-și asume responsabilitatea pentru acordarea cetățeniei sale, spunând că decizia a fost luată de Ministerul francez de Externe, într-un răspuns acordat publicației Politico. Ministerul a mai spus că nu comentează cazuri individuale.

Durov este, de asemenea, și cetățean al Emiratelor Arabe Unite, acolo unde locuiește și de unde conduce Telegram. Abu Dhabi a cerut acces consular la CEO-ul Telegram după arestarea sa, dar magnatul tehnologiei a respins „oferta de ajutor”, potrivit unei persoane apropiate lui. „Suntem în legătură cu autoritățile franceze, referitor la acest caz și cu reprezentanții lui Pavel Durov”, s-a rezumat să declare un reprezentant al serviciului diplomatic din Emiratele Arabe Unite.

Presa de stat din Rusia a raportat că Moscova a solicitat și ea și acces consular. „Persoana în cauză a refuzat protecția consulară a Rusiei și o vizită consulară a Emiratelor Arabe Unite, dar a fost de acord ca ambasada Emiratelor Arabe Unite să fie ținută la curent cu situația sa”, a declarat un oficial din guvernului francez.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a confirmat cetățenia rusă a lui Durov, și a adăugat, citat de agenția rusă TASS, că nu știe câte alte cetățeni mai deține.

Durov a obținut și cetățenia statului insular Saint Kitts și Nevis, din Caraibe, printr-un „program de investiții” prin care se acordă pașapoarte „cu contribuții financiare mari”. Contactat de sursa citată, ambasadorul acestei țări la Paris a confirmat cetățenia lui Durov, dar a subliniat că legăturile sale cu Saint Kitts și Nevis „sunt limitate". Durov nu a contactat serviciile consulare ale acestei țări.

Mai este Durov loial Rusiei?

Durov a plecat din Rusia în 2014, în urma tensiunilor cu Kremlinul. Înainte de a lansa Telegram, el a fondat altă platformă de socializare, numită VKontakte și susținea că a refuzat să predea informațiile și contactele activiștilor ucraineni pro-democrație în timpul mișcării Euromaidan din acel an.

Cu toate acestea, după arestarea sa, Moscova a căutat să se implice și a declarat că i-a oferit „toată asistența și sprijinul necesar” lui Durov și acuză Franța de intimidare și de „încercare directă de a restrânge libertatea de comunicare”.

Deși Durov se prezintă ca un adversar al Kremlinului, realitatea este mai complicată. Chiar și după ce a părăsit Rusia și și-a vândut partea de acțiuni din VKontakte, s-a zvonit că Durov va menține legăturile cu țara natală, iar Alisher Usmanov, un oligarh apropiat lui Putin, ar fi contribuit la finanțarea Telegram la început. Telegram a funcționat inițial din același birou din Sankt Petersburg ca și VKontakte.

Fratele lui Pavel Durov, Nikolai, este și el căutat de Franța, iar presa pro-Kremlin a spus că el locuiește la Sankt Petersburg, unde lucrează la Institutul de Matematică Steklov, al prestigioasei Academii de Științe Ruse. Într-adevăr, pe site-ul instituției, Nikolai Durov apare ca membru al personalului.

În ciuda contribuțiilor uriașe ale lui Nikolai Durov la succesul Telegram, el a rămas mereu în afara reflectoarelor și a lăsat acest rol fratelui său mai mic, Pavel. Potrivit Telegram, Pavel susține aplicația „din punct de vedere financiar și ideologic, în timp ce contribuția lui Nikolai este tehnologică”.

  • Potrivit unui raport din Important Stories, bazat pe o scurgere de informații rusești, Durov a vizitat Rusia „de peste 50 de ori” între 2015 și 2021.

Telegram este utilizat pe scară largă de armata rusă, pentru comunicații pe câmpul de luptă, de către bloggerii și jurnaliştii militari pro-război și de milioane de ruși obișnuiți și oficiali politici.

În cercurile de opoziție rusă, reputația Telegram este „mixtă". Pe de o parte, se spune că oferă o comunicare sigură, ferită de privirile indiscrete ale FSB și este o platformă alternativă pentru mass-media independentă blocată de autoritățile ruse online. Pe de altă parte, a existat o serie de incidente în care canalele sau inițiativele care ar putea tulbura Kremlinul au fost blocate sau împiedicate în alt mod de către platformă.

Armata ucraineană folosește, în mare măsură, platforma Signal, pentru anumite comunicații, dar majoritatea agențiilor guvernamentale au și canale Telegram, iar aplicația este, de asemenea, utilizată pe scară largă pentru mesaje personale și bloguri, de către soldații și civilii ucraineni.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE