Platforma Telegram a avut probleme cu guvernele din întreaga lume, fiind cunoscută pentru răspândirea dezinformării și favorizarea extremismului.
Acum, aplicația este din nou ținta unor critici dure, după ce co-fondatorul și CEO-ul său, Pavel Durov, a fost reținut în apropiere de Paris în cadrul unei anchete privind presupuse infracțiuni legate de aplicația de mesagerie, cum ar fi crima organizată și traficul de droguri.
„Directorul general al Telegram, Pavel Durov, nu are nimic de ascuns și călătorește frecvent în Europa. Este absurd să pretinzi că o platformă sau proprietarul acesteia sunt responsabili pentru abuzurile de pe acea platformă”, a scris Telegram într-o postare pe blog în urma arestării.
Aplicația de mesagerie a întâmpinat deja probleme în multe țări, care fie au interzis Telegram, fie au încercat să o reprime din cauza unor preocupări similare sau din cauza restricțiilor guvernamentale privind libertatea mass-media.
În total, 31 de țări au interzis platforma Telegram din 2015, fie temporar, fie permanent, afectând peste 3 miliarde de persoane la nivel global, potrivit Surfshark și Netblocks.
Iată o listă scurtă a unor state care au avut probleme cu aplicația.
Regatul Unit
Cel mai recent, Telegram a fost utilizată pentru a planifica și coordona revolte anti-imigranți în Regatul Unit la începutul lunii august.
Aceasta a avut loc după ce trei fete au fost ucise în nordul Angliei, iar canalele Telegram au fost utilizate de extremiști pentru a răspândi ura împotriva musulmanilor și pentru a împărtăși informații despre locații și ținte pentru atacuri.
Prim-ministrul britanic Keir Starmer a declarat că va lua măsuri drastice împotriva platformelor de social media care au alimentat flacăra tulburărilor, însă până în prezent nu a fost luată nicio măsură împotriva Telegram.
Starmer a solicitat „sancțiuni dure și eficiente” împotriva companiei în 2021.
Ucraina
Telegram a fost aplicația de comunicare preferată încă de la începutul invaziei la scară largă a Rusiei în Ucraina, la începutul anului 2022, președintele Volodimir Zelenski adresându-se în fiecare zi țării și fiind utilizată pe linia frontului pe câmpurile de luptă pentru comunicare.
Rusia
Rusia a interzis pentru scurt timp Telegram în 2018, timp de doi ani, după ce co-fondatorul și CEO-ul Pavel Durov nu s-a conformat solicitărilor de a preda informații despre anumiți utilizatori.
Dar interdicția nu a avut un impact prea mare, iar aplicația a prosperat ca sursă de știri pentru mulți ruși.
În ciuda interdicției temporare, departamente guvernamentale precum Ministerul rus de Externe și grupul operativ național COVID-19 au canale oficiale pe Telegram.
De asemenea, a fost folosit de ruși în căutarea de informații dincolo de mesajul de la Kremlin, dar și pentru a răspândi dezinformarea și, de asemenea, potențial hacking grupuri militare.
Acest lucru a determinat Ucraina să ia în considerare interzicerea Telegram dacă compania nu implementează anumite schimbări, cum ar fi să aibă un birou în Ucraina și să elimine conținutul sau utilizatorii dăunători sau falși.
China
Telegram a fost blocată în China din 2015. Presa locală a raportat că aplicația a suferit un atac DDoS (distributed denial-of-service) asupra serverului său, ceea ce a dus la cenzurarea aplicației.
Unii experți au afirmat că acesta ar fi putut fi un atac al Chinei pentru a oferi un motiv pentru a bloca aplicația, deoarece avocații pentru drepturile omului din China au folosit-o pentru a critica guvernul și Partidul Comunist Chinez.
Iran
Telegram a fost blocată în Iran din 2018, ca urmare a protestelor care au izbucnit cu un an mai devreme, care cereau o mai bună justiție economică în țară.
Guvernul a învinuit Telegram pentru facilitarea protestelor și a declarat că aplicațiile locale ar trebui promovate.
Înainte de interdicție, s-a raportat că jumătate din cei aproximativ 80 de milioane de locuitori ai Iranului foloseau Telegram pentru a comunica, dar mulți încă folosesc aplicația prin intermediul unei rețele virtuale private (VPN).