Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Rusia acuză SUA că vrea controlul asupra Telegram. Platforma este principalul canal de comunicații folosit de armata rusă

Rusia acuză Statele Unite că încearcă să preia, prin intermediul Franței, controlul asupra rețelei de mesagerie Telegram. Președintele Dumei de Stat de la Moscova, Veaceslav Volodin, un apropiat al liderului de la Kremlin, susține că în spatele arestării fondatorului Telegram, Pavel Durov, ar sta Washingtonul. Între timp, blogger-ii militari din Rusia acuză Occidentul că încearcă să distrugă principalul canal de comunicare al armatei ruse privind războiul din Ucraina. 

Politicianul de rang înalt de la Moscova, Veaceslav Volodin,  sugerează să SUA nu pot să admită că, în prezent, nu au nicio influență asupra uneia dintre cele mai mari platforme de internet din lume. Mai mult, oficialul rus susține că liderul de la Casa Albă, Joe Biden, este direct interesat de preluarea controlului asupra Telegram în perspectiva alegerilor prezidențiale din SUA. 

Subiectul reținerii șefului Telegram este intens dezbătut și la principalele televiziuni de stat de la Moscova. 

„Echipa platformei a precizat că respectă toate legile UE și că toate acuzațiile sunt absurde. Faptul că arestarea este motivată politic este remarcat și în Occident. Vicepremierul italian (Matteo) Salvini a declarat că următorul pe care vor încerca să-l reducă la tăcere va fi Elon Musk (șeful platformei)”, sunt doar câteva informații difuzate în decursul acestor zile în Rusia. 

Reacția critică a autorităților ruse la reținerea miliardarului Durov ar fi motivată și de faptul că, în prezent, Telegram este principala platformă folosită de armata rusă pentru comunicațiile privind războiul din Ucraina, scrie publicația Politico. De asemenea, Telegram este principalul canal pentru bloggerii și mass-media rusească pro-război. Iar reacțiile, blogger-ilor ruși au fost destul de dure. 

Potrivit lor, reținerea șefului Telegram poate fi comparată doar cu reținerea șefului pentru comunicații al armatei ruse. 

Un alt susținător al intervenției armatei ruse în Ucraina vorbește chiar despre pericolul retragerii singurului canal de comunicare adecvat din Rusia.  

Telegram este în prezent unul dintre cele mai populare platforme de mesagerie la nivel mondial, cu cei mai mulți utilizatori în țările ex-sovietice. Numărul de utilizatori activi fiind de aproape 1 miliard pe lună.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE