Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Marcel Boloș susține că ratarea reformelor asumate prin PNRR "ne poate costa între 40 și 700 de milioane de euro"

România se grăbește să deblocheze 3.2 miliarde de euro – cea de-a doua tranșă din PNRR. Pentru a primi banii, politicienii trebuie să respecte angajamentele asumate odată cu negocierea Planului.

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a vorbit în direct la Euronews România despre ce presupune ratarea unei reforme și câți bani destinați investițiilor în derulare poate pierde România, dacă nu respectă întocmai angajamentele, calendarul strict de ținte și mecanismele de audit și control pe care le-a fixat.

Oficialul a mai vorbit despre cum sunt absorbiți banii pentru proiectele asumate prin PNRR și cum se împart aceștia pe jaloane și ținte.

 "Banii sunt legați de mai multe jaloane pe care le avem de îndeplinit trimestrial. Pentru o cerere de plată înaintată, avem, de regulă, două trimestre, în ceea ce privește jaloanele de îndeplinit. Pentru cea de-a doua cerere de plată, am avut 51 de jaloane și ținte de pe trimestrele I și II din 2022. Urmează cea de-a treia cerere de plată, când avem trimestrele III și IV din 2022, respectiv 79 de jaloane și ținte, fiind primele cereri de plată cu un număr destul de mare de astfel de angajamente pe care România le-a avut de îndeplinit. Anii 2021 și 2022 au însemnat 151 de astfel de jaloane. Dar și banii și bugetele sunt pe măsură. Până în 2025 inclusiv, având 6 miliarde de euro de încasat anual", a explicat Marcel Boloș.

O reformă neîndeplinită poate însemna câteva sute de milioane de euro pierdute

Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene a spus că neîndeplinirea jaloanelor înseamnă lipsirea României de banii esențiali modernizărilor asumate prin PNRR. Acesta a dat exemplul jalonului care ține de reforma avertizorilor de integritate. Dacă România ratează reforma, riscă să piardă circa 700 de milioane de euro.

"Din 2023, Comisia Europeană a instituit regimul plăților parțiale. În situația în care nu îndeplinești un jalon, după o metodologie de calcul, ți se reține o anumită sumă de bani. Iar în privința jaloanelor care țin de domeniul reformelor, unde Comisia monitorizează direct îndeplinirea, suma calculată pentru un jalon se înmulțește cu anumiți coeficienți de ajustare.

Neîndeplinirea unui jalon care ține de reforma avertizorilor de integritate poate să coste până la 700 de milioane de euro sau sunt jaloane și ținte pentru care Comisia poate aplica și alte tipuri de sancțiuni. Cele mai drastice sunt referitoare la bani. Noi putem fi în situația de a pierde sute de milioane de euro, iar dacă avem în aceeași cerere de plată mai multe reforme, atunci înmulțiți cu cifra reformelor neîndeplinite", a precizat Marcel Boloș.

Ministrul a mai spus că fondurile destinate unui jalon neîndeplinit înseamnă proiecte în derulare care nu vor mai primi finanțare.

"Îți reține (UE – n.red.) cele 700 de milioane de euro și nu mai ai banii pentru a implementa celelalte proiecte care au termene limită până la următoarele plăți. Aici pot fi incluse jaloanele care privesc infrastructura de transport, educația, sănătatea. În momentul în care nu primim banii și avem de făcut plăți, iar scadențele vin potrivit contractelor încheiate, în acel moment, trebuie să punem banii din bugetul de stat, pentru că următoarele jaloane și ținte poate sunt chiar acele proiecte de infrastructură pentru care noi trebuie să facem dovada că le-am dus la bun sfârșit. Fiecare euro contează, în condițiile în care avem 8551 de contracte, în valoare de 11.9 miliarde de euro. Avem angajamente serioase”, a mai explicat ministrul Fondurilor Europene.

Marcel Boloș a detaliat deopotrivă maniera în care se face calculul sumelor ce pot fi pierdute, odată cu ratarea unui obiectiv.

"Bugetul pe care îl avem de încasat (29.2 miliarde de euro) se împarte la cifra jaloanelor și țintelor (506), iar dintr-o simplă împărțire avem prețul unui jalon care nu este îndeplinit la nivelul a 40-50 de milioane de euro. Acolo unde sunt reforme se aplică un coeficient de ajustare, iar în felul acesta putem ajunge să plătim. Cel mai recent exemplu este cel al avertizorilor de integritate, unde un singur cuvânt, cel referitor la «indicii temeinice», un singur cuvânt, cel legat de temeinicie, ne poate costa 700 de milioane de euro. Prețul poate fi usturător pentru un singur cuvânt", a mai spus Marcel Boloș.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE