Fostul ministru al Fondurilor Europene, Cristian Ghinea, a declarat la Euronews că întârzierea plăților din tranșa PNRR ar trebui să producă îngrijorare. Cristian Ghinea a spus că reforma pensiilor speciale este importantă pentru plata tranșei a treia din PNRR.
Claudiu Popa, jurnalist Euronews România: ”Cea mai recentă comunicare a Comisiei Europene arată că „dacă țara noastră vrea să primească miliardele de euro din PNRR trebuie să desființeze pensiile speciale, așa cum s-a angajat”. E destul de tranșantă.”
”Dacă vrem să luăm bani pe un regulament european trebuie să respectăm niște reguli”
Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene: ”Este tranșantă și vine pe fondul unor bâlbe și minciuni, să spunem direct, ale Guvernului, care un an și jumătate, în loc să spună bărbătește „Asta e situația cu pensiile speciale, atât cheltuim, astea sunt categoriile de populație la care le tăiem complet”, sunt categorii la care nu este niciun fel de justificare. Vă dau un exemplu: pensiile parlamentarilor. Când noi am propus să desființăm pensiile parlamentarilor toate partidele au spus că sunt de acord. Ar trebui să avem consens. Reforma asta poate fi făcută în 10 minute, dacă există voință politică. Nu e complicat. Acum se ascund pe sub masă, să scoată cămașa, că așteaptă ceva de la Banca Mondială. Toate pensiile din România trebie aduse în linie cu contributivitatea. Asta spune în PNRR, nu enumeră care trebuie desființate, dar în mod logic trebuie să vii pe toate, mai puțin cele care au protecție de la Curte. În ce privește militarii, polițiștii, cei de la Serviciile Secrete, trebuie să le iei veniturile nete ale acestor oameni pe o perioadă mai lungă de timp, ca să nu avem nesimțirea că magistrații ies la 45 de ani la pensie cu bani mai mulți decât ultimul salariu. Nu e complicat. Poate fi un pachet de legi, de exemplu, pentru grefieri. Nu e fizică nucleară, e o decizie simplu de luat, dacă există voință politică. Acest Guvern a început prin a se schimba cu PNRR, spunând că îl schimbă, apoi au fost miniștri, care au spus ca mine la Minister, nu sunt pensii speciale, s-au luptat cu DEX-ul, în loc să ia o decizie clară, în loc să explice Comisiei Europene dacă voiau să păstreze anumite zone de special, să își asume această decizie și să explice Comisiei. Dacă vrem să luăm bani pe un regulament european trebuie să respectăm niște reguli.”
În ce condiții se poate modifica PNRR
Claudiu Popa, jurnalist Euronews România: ”România ar avea posibilitatea să profite de modificarea PNRR pentru a ne modifica țintele și obiectivele?”
Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene: ”Pentru a ne optimiza țintele da. Mă uit cu amuzament la domnul Negrescu, care a descoperit apa caldă și a schimbat el regulamentul. Asta e bravadă pe Facebook. În regulamentul original al PNRR spune cum se poate modifica PNRR și spun de un an și jumătate. PNRR se poate modifica dacă există argumente obiective că s-a schimbat ceva în conjunctura din țara respectivă. Problema este că Guvernul vorbește despre modificarea PNRR, dar nu a scris un e-mail la Comisia Europeană. Nu a inventat Negrescu această procedură, exista. În mod evident nu s-a schimbat cu nimic situația pensiilor speciale din România, cu excepția faptului că au crescut în ultimii doi ani. Va trebui să justifice de ce cerem bani de la UE și îngropăm bani mulți în pensii. Ce trebuie să facă Guvernul României este să scoată anumite cheltuieli din PNRR, pentru că s-a redus anvelopa financiară. Mai sunt două luni până la 30 aprilie. Nu este nici o discuție serioasă publică despre ce se întâmplă cu această decizie. Trebuie să venim cu propuneri pentru eficiența energetică, pentru că este acest regulament suplimentar la PNRR - RePower EU - să luăm bani în plus pe proiecte de energie, dar vedeți că e ridicol. Încă nu am cheltuit banii din PNRR pentru energie. Ministrul Virgil Popescu nu a fost în stare să cheltuie banii pe care eu și cu el i-am negociat în PNRR pentru energie, dar este multă vorbărie ce facem cu cei viitori.”
Termenul de 60 de zile pentru plata tranșei cu numărul doi a expirat
Claudiu Popa, jurnalist Euronews România: ”A expirat termenul de 60 zile pentru plata tranșei cu numărul doi, în jur de trei miliarde de euro. Să ne îngrijoreze întârzierea?
Cristian Ghinea, fostul ministru al Fondurilor Europene: ”Ar trebui să ne îngrijoreze, pentru că mecanismul normal era că Guvernul are două momente pe an când face niște jaloane, le trimite la Bruxelles, Comisia Europeană are trei luni să le analizeze, dă un aviz pozitiv, sperăm, și vin bani în țară, astfel încât mecanismul financiar al PNRR să fie permanent alimentat cu bani. După calculele mele, în 2022-2023 trebuiau să intre în România 17 miliarde de euro. Așa am negociat. Deocamdată sunt doar 6,5 miliarde de euro intrați în țară, patru de pe vremea noastră și 2,5 miliarde de anul trecut. Încă nu este o problemă de finanțare. Acești 6,5 miliarde nu au fost cheltuiți, durează până se fac achizițiile. Când PNRR va dudui cu toate motoarele, când A7 va suge toți banii, trei miliarde pentru Autostrada A7, metrourile de la București și de la Cluj, 3.000 școli, 25 spitale, toate aceste șantiere vor pleca. Am întrebat la Ministerul Finanțelor. Nimeni nu știe când se vor termina banii din casă și când au nevoie de banii din tranșa a doua și a treia. Tranșa a doua o vor rezolva cumva. Nu cred că sunt atât de iresponsabili să nu modifice legea avertizorului de integritate pentru acești bani. Problema e la tranșa a treia, care trebuie cerută la începutul acestui an. Tranșa a treia avea investiții multe și reforme mari. Așa am gândit crescendo. După doi ani de implementare tot mecanismul e turat. În a treia tranșă intră și pensiile speciale. Dacă nu se rezolvă problema, într-un mod care să nu mimeze reforma, este și o problemă de atitudine. Acest Guvern a crezut că dacă fac o reformă la mișto ăia cred că merge. Nu au avut un dialog cu Comisia Europeană, ce categorii de pensii păstrăm, care le reformăm, cum facem să aplicăm acest principiu al contributivității la cele mai multe dintre ele, pentru că nici Comisia nu e absurdă să schimbăm tot peste noapte, dar ei nu au avut niciun dialog cu Comisia Europeană. Domnul Budăi a stat în Minister să primească analize de la Banca Mondială. Soluțiile nu erau de la Banca Mondială și acum să spună ca au un proiect de lege. Acum primim semnal de la Bruxelles: „Nu veniți cu proiectul de lege la noi, nu ne obligați să îl respingem după ce treceți de Parlament, nu fiți penibili să îl treceți și prin Parlament”. Așa că acum proiectul Budăi de lege trebuie retras chiar de Coaliția care l-a propus.”