Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Studiu: Hărțuirea sexuală în universitățile din România. Unul din trei studenți a fost agresat

Hărțuirea sexuală în universități este un fenomen în România. Cel puțin asta arată studiile. Unul din trei studenți a fost hărțuit sexual în țara noastră și, în aproape jumătate dintre cazuri, abuzatorul a fost un profesor.

Studiu: Hărțuirea sexuală în universități este un fenomen în România

Maia Bondici, jurnalist Euronews: "Conform unui studiu al organizației FILIA, aproximativ 30% dintre studenți au fost hărțuiți sexual în universitățile din România. Peste 15% spun că s-a întâmplat de mai multe ori, iar 14,9% spun că s-a întâmplat o dată.

Mai bine de 15% dintre studenți spun că și-au expus o parte intimă a corpului, sau că au avut contact fizic explicit. 12% au primit fotografii cu conținut sexual și aproape 8% au primit emailuri sau mesaje. Iar 6,5% au avut parte de comentarii cu caracter sexual și aproape 4% au fost atinși nedorit.

În aproape jumătate dintre cazuri, profesorii au fost hărțuitorii, iar în aproximativ 40%, abuzul a fost făcut de un student sau o studentă. În peste 90% dintre cazurile de hărțuire în universități, faptele au fost comise de un bărbat.

În cazul în care victimele au raportat abuzul, de cele mai multe ori s-au confruntat cu probleme. Peste 20% spun că persoana reclamată nu a pățit nimic. În peste 19% dintre cazuri, victima a ajuns să fie defăimată de abuzator, iar în 11% din cazuri, victimele au fost descurajate să depună sesizare oficială.

Când vine vorba de codurile de etică din universități, doar 12 din 85 oferă o definiție a hărțuirii sexuale. Zece dintre ele oferă și exemple, iar patru au prevederi pentru cazurile de acest tip. Un singur cod de etică are și un model de sesizare."

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE