Din dorința de a demonstra că și la noi în țară se poate face profit din agricultura practicată la standarde înalte, un tânăr antreprenor a reușit să dezvolte în judetul Vrancea prima fermă agricolă complet digitalizată din România.
Agricultura de precizie pe care o practică are la bază doar măsurători precise, sisteme de irigare inteligente și algoritmi de predicție.
Teofil Dascalu, proprietar fermă: Încă de la începutul carierei mi-am dat seama că avem nevoie de tehnologie. În prezent, fermierul e om de business, este un antreprenor, iar agricultura, chiar și în România, s-a schimbat enorm. Oamenii din cadrul fermelor sunt bine pregătiți.
Datele pot fi colectate cu ani în avans
Pe baza imaginilor din satelit și a datelor colectate din teren, inteligența artificială generează scenarii cu până la nouă ani în avans. Asta înseamnă, evident, că riscurile se reduc și se eficientizează costurile.
Andrei Brașovean, inginer agronom: Folosim mai multe sisteme prin care colectăm informațiile, pe care ulterior le procesăm în mod automat. Deciziile se iau automat, ca să fie profit și pe timp de secetă sau alte calamități.
Agricultura se transformă dramatic datorită tehnologiilor avansate. Pentru a ține pasul cu aceste schimbări, Universitatea Politehnica din București pregătește tinerii inclusiv pentru acest domeniu.
Edmond Maican, profesor: Facultatea noastră a înființat o specializare nouă care să pregătească astfel de specialiști. Se numește mecatronica sistemelor biotehnice. Este destinată nu doar agriculturii, ci și industriei alimentare și inginerei mediului. Pregătim o generație de absolvenți care au foarte multe șanse de angajare cu succes atât pe zona de bază, agricultură, industrie alimentară, ingineria mediului, cât și pe alte zone care țin de machine learning, AI, rețele neuronale.
Ce alte tehnologii inteligente folosește Teofil Dascălu și care este rețeta succesului în agricultură aflați duminică, la 10.30, la emisiunea @UPB.