Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Brânza de vaci, preferata generației Z, mai nou. De ce a devenit alimentul popular pe TikTok și ce spun nutriționiștii

Brânza de vaci este, mai nou, super-alimentul preferat de generația Z. Brânza cottage, așa cum mai este cunoscută, a ajuns trend pe rețelele de socializare. Comercianții din Marea Britanie spun că au înregistrat o creștere semnificativă a cererii pentru acest aliment. Cu grăsimi puține, sănătoase și foarte multe proteine, brânza de vaci poate fi integrată în mai multe rețete, iar câteva dintre ele au devenit virale.

Gen Z consumă brânză de vaci

Odată cu dorința generației Z de a urmări un stil de viață cât mai sănătos, tinerii au început goana după rețete delicioase și ușor de făcut acasă.

Proteină, proteină și mai multă proteină. Așa s-ar putea descrie super-alimentul care a lansat un trend pe TikTok. Una dintre rețetele care s-a popularizat pe rețea este pentru un aluat de fursecuri pe bază de brânză cottage. Rețeta, care a adunat milioane de vizualizări, a fost inițial împărtășită de Jake Cohen, un bucătar cunoscut și autor de bestselleruri New York Times. La începutul acestui an, videoclipurile pentru rețeta bogată în proteine cu hashtag-ul #cottagecheesecookiedough au adunat peste 21 de milioane de vizualizări pe TikTok.

Este foarte bogată în proteine, cu conținut scăzut de zahăr, o gustare excelentă în timpul săptămânii. Aveți detalii în descriere. Urmăriți-mă pentru mai multă inspirație!  

Foarte mulți utilizatori ai rețelei de socializare împărtășesc rețete care au ca bază produsul lactat. Ele sunt concepute pentru a fi versiuni mai sănătoase ale rețetelor clasice de paste, desert și nu numai. Spre exemplu, există o variantă slab calorică de lipie și foarte bogată în proteine, care le-ar face viața mai ușoară celor care vor să slăbească. Într-un blender, se adaugă brânza cottage, un ou și mirodenii, amestecul se coace la cuptor, iar lipia rezultată poate fi servită cu legume și carne.

Experții în nutriție spun că secretul alimentului este conținutul mare de proteine, care oferă o senzație de sațietate pentru mai mult timp.

John Hong Kim, asistent medical de medicină sportivă: „Brânza de vaci este bogată în proteine. Doar o cană de brânză de vaci are aproximativ 24-25 de grame de proteine. E intensă în nutrienți, e o sursă excelentă de calciu, fosfor, seleniu, vitamina B2, vitamina B12 și vitamina A”.

De altfel, gustul neutru și proprietățile nutritive au dus la creșterea popularității brânzei proaspete de vacă printre tineri.

Cristian Mărgărit, nutriționist: „Într-adevăr, are foarte puține grăsimi. Într-adevăr, acea proteină, cazeina din lapte, se digeră ceva mai lent și asta înseamnă că ține mai bine de foame și revin la gustul neutru, poate fi asociată cu diverse alte ingrediente. Noi, pe vremuri, o mâncam relativ simplă, poate o făceam cu ardei, cu mărar. Acum, pe piață, sunt nenumărate alte ingrediente, merge către dulce, o poți face cu cacao, cu diverse condimente, te poți duce către gem sau fructe proaspete sau invers, te poți duce către o variantă sărată”.

Pe lângă numeroasele beneficii nutriționale, specialiștii spun că popularitatea brânzei de vaci este amplificată de prețul relativ mic. Astfel, s-a creat combinația perfectă care a dus la „viralizarea” produsului în social media. Asta înseamnă, într-o scurtă concluzie, că de data asta avem în față un trend care nu este nociv, spre deosebire de altele.

Cristian Mărgărit: „Într-adevăr, de această dată avem în față un trend care este relativ sănătos. Avem sursă de calciu, de fosfor, bineînțeles, trebuie completată și cu alte alimente, nu ne putem baza dieta doar pe aceasta brânză proaspătă. Mie îmi place să glumesc, să spun, de exemplu, că noi, românii, suntem un neam de ciobani, deci brânza a existat în alimentația noastră dintotdeauna, chiar este un cuvânt specific, brânză, împrumutat și de popoarele din jur, care se referă la brânză la ceea ce noi am spune, hai să spunem, telemeaua de oaie. Și ei spun brânză, deci chiar este un cuvânt în Slovacia, în Cehia, în țările unde se ajungea cu transhumanța.

Deci da, e un aliment sănătos, un aliment de bază, dar nu trebuie să ne bazăm toată dieta pe el, adică nu mâncă dimineața, la prânz și seara, însă una din mese poate fi o astfel de combinație pe bază de brânză proaspătă”, a mai adăugat nutriționistul, în platoul Euronews România.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE