Vești bune de la malul mării unde prima fermă experimentală de stridii japoneze a început deja să se dezvolte.
La aproximativ o lună de când au fost plantate în adâncuri, exemplarele au crescut spectaculos, iar asta deschide calea pentru dezvoltarea acvaculturii în apele teritoriale ale Mării Negre.
Stridiile japoneze sunt considerate delicatese, iar prețul unui exemplar matur, de aproximativ 60 de grame costă în magazine peste 8 lei.
Puietul a fost adus din ferme de acvacultură din Marea Mediterană, iar adaptarea la salinitatea Mării Negre este primul pas în reușita experimentului pilot desfășurat de cercetătorii de la Institutul din Constanța.
Ritmul de creștere peste așteptări, le dă speranțe cercetătorilor că experimentul va fi unul de succes. Rezultatele finale se vor vedea însă peste un an și jumătate.
”Suntem deja uimiți aș spune, avem o creștere de 3-4 mm a cochiliei în mai puțin de o lună, semn că aici și-au găsit o casă excelentă, au ce le trebuie, fitoplancton, o bază nutritivă pentru dezvoltare, se observă, repet o creștere cu aproximativ chiar jumătate de cm a cochiliei. Sunt grele, au carne, vor fi un produs senzațional.”, a declarat Victor Niță- cercetător Institutul de Cecrcetări Grigore Antipa.
Dacă totul va merge bine, tehnologia obținută de cercetătorii din Constanța va fi transmisă apoi celor interesați să învestească în acvacultura de la Marea Neagră.
Trei dintre sectoarele de luciu de apă scoase la licitație de Apele Române pentru o perioadă de 20 de ani au fost deja închiriate, iar pentru restul de 25, procedura de închiriere va fi reluată la începutul lunii decembrie.