Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Directorul Secret Service, audiat despre tentativa de asasinare a lui Trump. ”Mi-a fost rușine de ceea ce am văzut”

Ronald Rowe, directorul interimar al Secret Service, și Paul Abbate, directorul adjunct al Biroului Federal de Investigații (FBI), au fost audiați de senatorii americani în legătură cu tentativa de asasinare a fostului președinte Donald Trump în timpul unui miting electoral în orașul Butler din statul Pennsylvania, la începutul lunii iulie.

Cei doi oficiali au dat declarații în fața unei comisii din Senat referitor la măsurile de securitate luate la fața locului și la stadiul investigațiilor, relatează Abcnews.

Au apărut noi detalii referitoare la împușcături, inclusiv despre un posibil cont pe care autorul atacului l-ar fi avut pe rețelele de socializare, precum și despre momentul în care Secret Service l-a depistat prima oară pe atacator pe acoperișul clădirii de pe care a fost deschis focul. De asemenea, oficialii au confirmat că Donald Trump a fost rănit de un glonț, pe fondul afirmațiilor ambigue făcute săptămâna trecută de directorul FBI.

Rowe le-a spus senatorilor că îi este ”rușine” de eșecul autorităților de a asigura protecția lui Donald Trump. De asemenea, a spus că, în calitate de director interimar, a vizitat locul de unde Thomas Matthew Crooks, tânărul de 20 de ani, a deschis focul asupra lui Trump.

”M-am dus pe acoperișul clădirii AGR de unde atacatorul a deschis focul și m-am pus pe burtă, în poziția de tragere, pentru a evalua câmpul său de vizibilitate.

Mi-a fost rușine de ceea ce am văzut. Ca ofițer de carieră și de veteran de 25 de ani în cadrul Secret Service, nu pot justifica de ce acel acoperiș nu a fost mai bine securizat”, a declarat Rowe, în timpul audierilor în comisia senatorială.

Rowe, care a preluat conducerea Secret Service după demisia fostului director Kim Cheatle la începutul acestei luni, a afirmat că echipa de securitate a lui Trump nu avea ”nicio informație” că pe acoperișul se afla un agresor înarmat, până să se audă împușcăturile.

”Am înțeles că acel personal nu știa că atacatorul avea o armă de foc până când nu au auzit împușcăturile. Înainte de aceasta, ei acționau știind că forțele de ordine locale interveneau în cazul unei persoane suspecte înainte să fie deschis focul”, a menționat Rowe.

Mai mult, Ronald Rowe a prezentat imagini cu locul în care ar fi trebuit să fie plasate echipele de lunetiști, precum și fotografii cu agenții Secret Service din timpul reconstituirii tentativei de asasinare a lui Trump.

Șeful Secret Service a mărturisit că ofițerii ar fi putut interveni ”mai rapid” dacă ar fi avut ”mai multe informații” în intervalul de 30 de secunde, dintre momentul în care au aflat că tânărul era înarmat pe acoperiș și momentul în care acesta a deschis focul.

De asemenea, Rowe a fost întrebat despre informațiile potrivit cărora ar fi trecut 20 de minute între momentul în care lunetiștii Serviciului Secret l-au reperat pe atacator și momentul în care s-a tras asupra fostului președinte. Rowe a afirmat că este ”prima oară” când află acest lucru și că, în opinia sa, aceste informații sunt ”incorecte”.

Și Paul Abbate, directorul adjunct al Biroului Federal de Investigații (FBI), a depus mărturie în legătură cu filmul desfășurării evenimentelor, spunând că, postul de comandă al Secret Service a fost înștiințat cu privire la o persoană suspectă, cu aproximativ 25 de minute înainte de împușcături.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE