Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Palestinienii din sudul Fâșiei Gaza se întorc, în sfârșit, la casele lor. Mai găsesc acolo doar mormane de cărămizi și ciment

Palestinienii care locuiau până nu demult în sudul Fâșiei Gaza se întorc la casele lor din orașul Khan Younis după ce armata israeliană și-a încheiat operațiunea militară în zonă. Dorința de a reveni se lovește însă de realitate – de cele mai multe ori casele nu mai există sau sunt doar mormane de cărămizi și ciment.

Palestinienii se întorc în Khan Younis

Case, drumuri și multe alte clădiri cu destinație civilă au fost distruse în Khan Younis. Un cimitir din zonă a fost ras în totalitate cu buldozerul în asaltul terestru al armatei Israelului asupra părților estice ale orașului. De fapt, nimic nu a rămas întreg.

Hassan Al-Kharoubi, locuitor din Khan Younis: „În ziua invaziei nu am putut lua nici măcar un tricou cu noi. Acestea sunt hainele cu care am plecat și le port și acum. Am venit și am găsit totul distrus, nici n cort, nici casă sau altceva să fi rămas în picioare. Și cortul în care stăteam, iar acum nu avem bani să cumpărăm un altul în loc”.

Cei care locuiau în Khan Younis înainte de incursiunea armatei israeliene vor totuși să se întoarcă pentru că nu au unde să meargă în altă parte. Așa că pe jos sau în căruțe, oamenii își cară înapoi lucrurile pe care au apucat să le ia atunci când au fugit.

Rizq Abu Rouk, locuitor din Khan Younis: „Ei (n.r. israelienii) au spus că s-au retras din Bani Suhaila. Am venit și, după cum puteți vedea, nu a mai rămas niciun cort. Acela a fost ultimul meu adăpost. Unele dintre lucrurile pe care am putut să le luăm din casă s-au pierdut acum. Eu, soția mea, fiul meu și frații mei suntem fără adăpost. Situația este rea. Ne-am prăbușit fizic și psihologic”.

Angajații serviciilor de urgență din Gaza spun că au recuperat cadavrele a peste 20 de palestinieni găsite în părțile estice ale orașului Khan Younis, după retragerea trupelor Israelului. Nu este însă clar când aceștia au fost uciși.

Ministerul Sănătății din Gaza, controlat de gruparea Hamas, susține că aproape 40.000 de palestinieni au fost omorâți de la începerea războiului. Numărătoarea ministerului nu face însă distincție între combatanți și civili.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE