Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Trump va organiza o întâlnire despre posibilii cumpărători ai Tiktok. Interzicerea aplicației, în discuție

Președintele american Donald Trump va avea miercuri o întâlnire cu consilierii pentru a discuta despre posibilii investitori care ar putea cumpăra o participație în cadrul companiei TikTok. Perfectarea tranzacției ar putea opri interzicerea rețelei de socializare în Statele Unite.

Detaliile despre reuniune au fost confirmate de o persoană familiarizată cu subiectul, relatează The Associated Press.

Au existat incertitudini privind situația popularei aplicații video, după ce, la 19 ianuarie, a intrat în vigoare o lege care i se solicită companiei-mamă a Tiktok, ByteDance, cu sediul în China, să își cedeze participațiunea din cauza preocupărilor legate de securitatea națională în SUA.

După preluarea mandatului, Trump a acordat TikTok un răgaz de 75 de zile prin semnarea unui ordin executiv. Prin această decizie a fost amânată până la 5 aprilie punerea în aplicare a legii care impune o vânzare sau impune efectiv o interdicție.

Printre posibilii investitori care ar putea prelua Tiktok se numără gigantul american Oracle și grupul de investiții Blackstone.

La întâlnirea de miercuri din Biroul Oval cu Trump vor participa, cel mai probabil, vicepreședintele american JD Vance, secretarul pentru Comerț, Howard Lutnick, consilierul pentru Securitate Națională al Casei Albe, Mike Waltz, și directorul Comunității naționale de Informații, Tulsi Gabbard.

Postul american CBS News a relatat prima oară despre această întâlnire.

Donald Trump ar vrea ca Tiktok să funcționeze în continuare în SUA

Aflat duminică la bordul aeronavei prezidențiale Air Force Once, Donald Trump a afirmat că „ar vrea ca TikTok să funcționeze în continuare”.

De altfel, a spus că ar putea lua în calcul reducerea tarifelor aplicate Chinei dacă Guvernul de la Beijing aprobă tranzacția.

În timpul primului său mandat, Trump a încercat să interzică TikTok din motive de securitate națională, demers oprit de instanțe înainte ca administrația de la Washington să negocieze o vânzare a platformei ce nu s-a concretizat în cele din urmă.

Trump și-a schimbat punctul de vedere în legătură cu populara aplicație, în timpul alegerilor prezidențiale din 2024. De altfel, a a spus că Tiktok l-a ajutat să câștige mai multe voturi în rândul tinerilor.

„Am câștigat votul tinerilor cu 36 de puncte. În general, republicanii nu se descurcă foarte bine cu votul tinerilor”, a declarat el duminică. „Cred că o mare parte ar fi putut fi datorită TikTok”.

Trump a declarat că termenul limită pentru un acord TikTok ar putea fi prelungit în continuare, dacă este necesar. El a propus anterior condiții în care SUA ar avea o participație de 50% într-o companie mixtă. Administrația americană nu a furnizat detalii cu privire la ce ar presupune acest tip de acord.

TikTok și ByteDance nu au comentat public discuțiile. De asemenea, nu este clar dacă ByteDance și-a schimbat poziția cu privire la vânzarea TikTok, pe care a declarat la începutul anului trecut că nu intenționează să o facă.

Ce se va întâmpla cu Tiktok la 5 aprilie

În cazul în care aplicația TikTok nu este vândută unui cumpărător autorizat până la 5 aprilie, legea inițială care o interzice la nivel național va intra din nou în vigoare. Cu toate acestea, termenul limită din ordinul executiv nu pare a fi stabilit definitiv, iar președintele a reiterat că acesta ar putea fi prelungit în continuare dacă este necesar.

Ordinul lui Trump a venit la câteva zile după ce Curtea Supremă a confirmat în unanimitate o lege federală care impunea ByteDance să renunțe la acțiuni sau să fie interzisă în ianuarie. La o zi după hotărâre, TikTok a fost închis pentru utilizatorii din SUA și a revenit online după ce Trump a promis să blocheze interdicția.

Decizia de a nu închide TikTok în SUA printr-un ordin executiv a fost examinată cu atenție, dar nu a făcut obiectul unei contestații în instanță.

Cine ar putea cumpăra TikTok

Deși nu este clar dacă ByteDance vrea să vândă TikTok, mai mulți posibili ofertanți s-au arătat interesați să cumpere aplicația în ultimele câteva luni.

Consilierii vicepreședintelui JD Vance, care a fost desemnat să supravegheze o potențială tranzacție, au contactat unele companii, cum ar fi start-up-ul de inteligență artificială Perplexity AI, pentru a obține detalii suplimentare despre ofertele lor. În ianuarie, Perplexity AI a prezentat ByteDance o propunere de fuziune.

Printre alți posibili ofertanți se numără un consorțiu organizat de omul de afaceri miliardar Frank McCourt, care l-a recrutat recent pe cofondatorul Reddit Alexis Ohanian în calitate de consilier strategic. Investitorii din consorțiu spun că au oferit ByteDance 20 de miliarde de dolari cash pentru platforma TikTok din SUA.

Dacă tranzacția se va realiza, aceștia vor să reproiecteze populara aplicație cu ajutorul tehnologiei blockchain, despre care spun că va oferi utilizatorilor mai mult control asupra datelor lor online.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE