Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

David Popovici s-a calificat în finala probei de 100 de metri liber, la Jocurile Olimpice de la Paris 2024

David Popovici s-a calificat în finala probei de 100 metri liber, la Jocurile Olimpice de la Paris. Înotătorul român a ocupat primul loc în seria sa și obținut al cincilea timp la general, cu 47.66.

David Popovici s-a calificat în finala probei de 100 de metri liber

Unul din favoriții acestei probe, Pan Zhanle, a obținut un timp de 47.21. Chinezul a scos și cel mai bun timp la general. Australianul Kyle Chalmers, cel mai experimentat sportiv de la această probă, a reușit al doilea timp, 47,58, iar maghiarul Nandor Nemeth a obținut un timp surprinzător de bun, 47,61 și l-a devansat pe francezul Maxime Grousset, care a oprit cronometrul cu timpul de 47,63.

Plecat de pe culoarul 5, Popovici a întors al șaselea, însă a recuperat fenomenal pe final, la fel cum o făcuse în finala de la 200 de metri liber.

  • Un detaliu interesant este că, potrivit Swim Swam, în ultimii 20 de ani, doar înotătorul plecat de pe culoarul cinci a câştigat finala olimpică la 100 de metri liber: Caeleb Dressel (Tokyo 2020), Kyle Chalmers (Rio de Janeiro 2018), Nathan Adrian (Londra 2012), Alain Bernard (Beijing 2008) şi Pieter van den Hoogenband (Atena 2004).

Finala olimpică a "probei regină" va avea loc miercuri, 31 iulie, de la ora 23:39, când David Popovici ar putea deveni al doilea sportiv din istoria înotului românesc cu două titluri olimpice, după Diana Mocanu.


Știrea inițială:

David Popovici a câştigat seria a noua în care a evoluat, cu timpul de 47 de secunde şi 92 de sutimi.  Astfel, Popovici s-a calificat cu al treilea timp din serii, după americanul Jack Alexy (47.57) si francezul Maxime Grousset (47.70).

Semifinala va avea loc, în această seară, la ora 21.37, conform programului publicat de organizatori.

Aur pentru Popovici la proba de 200 de metri liber

David Popovici a câștigat medalia de aur în proba de 200 de metri liber de la Jocurile Olimpice de la Paris 2024. Pentru înotul masculin românesc, este primul aur olimpic și a doua medalie la Jocurile Olimpice, tot la masculin, după bronzul obținut de Răzvan Florea la Atena, în 2004.

David Popovici: Habar n-am, nu mi-a păsat de medalie, nu acesta era obiectivul. Vii la Jocurile Olimpice pentru a concura împotriva celor mai buni din lume, e un privilegiu doar să fii aici. Așa că, tocmai pentru că nu am luptat pentru medalie, am reușit s-o câștig. A fost o luptă de câine, așa aș descrie-o.

Pe ultimii 50 de metri, îl vedeam pe american că era în față, știam că neamțul e undeva în stânga mea, văzusem că plecase tare. Chiar dacă nu te uiți la ei, îi simți acolo respirându-ți în ceafă, îi vezi cu coada ochiului. Știam că sunt acolo și nu mi-am permis, pentru nicio secundă, să o las moale. Nu trebuia nici prea tare să plec, nici prea încet, am făcut exact cursa pe care îmi doream să o fac și, chiar dacă nu ăsta era obiectivul principal, bineînțeles că mă bucur de medalie și mă bucur că am scris istorie pentru noi.

Performanțele lui David Popovici

  • Campion mondial la Budapesta 2022
  • Campion european la Roma 2022
  • Campion european la Belgrad 2024

La Europenele din 2022, de la Roma, David Popovici a bătut recordul mondial la 100 m liber, cu timpul de 46 de secunde si 86 de sutimi. În februarie 2024, chinezul Pan Zhanle a doborât recordul lui Popovici, cu timpul de 46 de secunde si 80 de sutimi.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE