În ultimii ani, tentativele de fraudă și înșelăciunile în mediul on-line au au devenit tot mai întâlnite, fiind corelate cu numărul în creștere al utilizatorilor și al tranzacțiilor electronice efectuate.
Și cum metodele de fraudare sunt tot mai complexe, specialiștii au câteva recomandări prin care putem reduce riscurile de a deveni victime ale unor astfel de atacuri.
E-mailurile sau mesajele de tip phising, escrocheriile prin intermediul rețelelor sociale și apelurile telefonice frauduloase sunt cele mai întâlnite tipuri de fraude online. Potrivit celui mai recent studiu realizat de Reveal Marketing Research, șase din zece români spun că au fost ținta unei tentative de înșelătorie în mediul online.
”Fraudele online au devenit extrem de comune, si eu am inceput sa primesc apeluri spam. Ridic telefonul si aud o voce robotica in spate. Si au devenit comune, ceea ce nu se intampla înainte.”, a declarat Edward Crețescu, președintele ANIS.
Mesaje false care par a fi de la bănci, conturi false care solicită bani sau date personale ori promoții și concursuri înșelătoare. Sunt câteva dintre situațiile cărora trebuie să le acordăm atenție sportivă, pentru a nu deveni victime ale infractorilor cibernetici.
”Exista riscuri in mediul online, dar sunt gestionabile cu un numar minimal de masuri de igiena cibernetica. Utilizarea de parole, utilizarea unei de autentificari in doi factori si precautie la mesajele nesolicitate, care, in marea majoritate, sunt frauduloase”, a adăugat Dan Cîmpean, şeful Directoratului Naţional de Securitate Cibernetică.
Și cum metodele de fraudare sunt tot mai ingenioase, e important să fim mereu bine informați și pregătiți să evităm situații neplăcute.
”Cred că aș începe cu educația. Este ceva ce trebuie să înțelegem atunci când primim un mesaj sau o informație, de exemplu dacă este ceva în care putem avea încredere, dacă știm de unde provine. Poate fi o problemă să ne gândim în mod implicit la „asta trebuie să fie în regulă, pare un e-mail în care pot avea încredere. Așadar, educația și cunoștințele sunt esențiale și încep să pună la îndoială anumite lucruri. Ca atare, puteți merge și investiga singuri, să vă asigurați că acest lucru este corect, că acest lucru este greșit, deoarece există o mulțime de oameni foarte inteligenți care încearcă să ne păcălească tot timpul.”, a declarat David Spurway, reprezentantul unei companii din UK
Cei mai importanți lideri din industria IT s-au reunit la ANIS International Summit, eveniment în cadrul căruia au fost dezbătute cele mai importante provocări și oportunități în transformarea digitală, inteligența artificială și securitatea cibernetică.