Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

Taxări de 500% pentru statele care cumpără de la ruși. Congresul american s-a săturat ca Rusia să tot tragă de timp

Atât democrații, cât și republicanii americanii s-au săturat ca Rusia să tot tragă de timp în ceea ce privește acordul de încetare a focului în Ucraina. Astfel, senatorul republican Lindsey Graham și democratul Richard Blumenthal au propus un proiect de lege prin care se impun „sancțiuni primare și secundare” Rusiei, în cazul în care Kremlinul nu este de acord cu o pace de lungă durată cu Ucraina și cu „negocieri de bună credință”.

Propunerea a fost susținută de 25 de republicani și 25 de democrați, adică jumătate din Senatul american.

Congresul american: Taxări de 500% pentru statele care cumpără de la ruși

Referior la sancțiunile propuse, pe lângă cele primare, americanii vorbesc despre o taxă de 500% pentru mărfurile importate din țările care cumpără petrol, gaze, uraniu și alte produse rusești.

„Sancțiunile împotriva Rusiei impun tarife pentru țările care achiziționează petrol, gaze, uraniu și alte produse rusești. Acestea vor fi puternic lovite. Viziunea dominantă în Senatul Statelor Unite este că Rusia este agresorul și că acest război oribil și agresiunea lui Putin trebuie să se încheie acum și să fie descurajate în viitor", se arată în documentul elaborat de senatorii americani, citați de publicația The Hill.

Pe americani i-a supărat și faptul că, deși Ucraina și Rusia au acceptat să nu-și mai atace reciproc infrastructura energetică timp de 30 de zile, rușii au continuat loviturile, care au provocat noi decese. În urmă cu câteva zile, chiar și președintele Donald Trump a spus că Vladimir Putin „l-a supărat foarte tare" și că l-a „enervat rău”.

„Dacă ei cred că ne pot amâna la nesfârșit, eu nu voi fi mulțumit de asta”, a spus Trump, în urmă cu câteva zile.

„Noi împărtășim frustrarea președintelui Trump privind Rusia, când vine vorba de obținerea unei încetări a focului și sprijinim dorința președintelui Trump de a obține o pace durabilă, justă și onorabilă. În 1994, ca parte a Memorandumului de la Budapesta, Ucraina a renunțat la aproximativ 1.700 de arme nucleare, cu o promisiune din partea Statelor Unite, Rusiei și Regatului Unit că Ucrainei îi va fi garantată suveranitatea în viitor.

Iar acest lucru a dus la eșuarea descurajării agresiunii Rusiei. În 2014 și 2015, acordurile de la Minsk au fost încheiate pentru a pune capăt invaziei Rusiei asupra Ucrainei, dar, din nou, nu au făcut nimic pentru a descuraja viitoarea agresiune. În 2022, Rusia a invadat Ucraina încă o dată, ducând la moartea a sute de mii de oameni și la strămutarea a milioane de oameni", se arată în documentul senatorilor americani.

Până acum, au existat câteva runde de negocieri, însă deși rușii spun că sunt de acord cu multe dintre propuneri, ei continuă să le încalce.

În plus, rușii au cerut americanilor ridicarea sancțiunilor.

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE