Efectul taxelor anunțate de Donald Trump va fi simțit și de România. Pentru că președintele american a suprataxat cu 20% UE, România va fi și ea afectată, ca țară parte a Uniunii Europene. Practic, vor exista niște creșteri de costuri în UE.
Cum este afectată România de noile taxe anunțate de Trump
Radu Magdin, analist politic: „Șocul se va resimți în următorul trimestru. Fabricile din România care fac piese auto care intră în mașinile germane și franceze, de exemplu. Germania este un mare exportator în SUA. Vor fi afectate vânzările, deci vor fi analize cât se produce și unde. Poate nu vei avea probleme atât de mari la scara ta, nu înseamnă neapărat concedieri în România, dar poate însemna că, din două ture, se va trece la lucrul într-o tură".
Institutul Național de Stastistică arată că, anul trecut, România a trimis în SUA bunuri în valoare de peste două miliarde de dolari, în timp ce importurile au fost de 1,3 miliarde. Asta înseamnă că, în total, SUA au un deficit comercial de peste 770 de milioane de euro în relația cu România.
- Mărfurile exportate de România spre SUA au fost, în 2024, de 2,4 miliarde de euro, ceea ce înseamnă 0,7% din PIB-ul țării noastre.
Printre „cumpărăturile” făcute de SUA din România se numără în special aparate electronice și electrocasnice, acolo unde exporturile au fost de peste 480 de milioane de dolari. În plus, exporturile de oțel și aluminiu au ajuns aproape la aceeași sumă. Exact aceste categorii de produse sunt supuse acum noilor taxe de 25% introduse de Trump.
Din România, au plecat către SUA exporturi de fier, fontă și oțel, care au totalizat 400 de milioane de dolari, cu toate că americanii se află pe locul 11 mondial în clasamentul furnizorilor globali. Țara noastră a încasat alte 11 milioane de dolari de pe urma exporturilor de aluminiu.
Totodată, din România pleacă spre SUA și mașini, „tablouri, panouri, console, pupitre, alte suporturi pentru comanda/distribuirea electricității”, ceea ce a adus în bugetul țării noastre, în 2024, peste 216 milioane de dolari, iar exportul de anvelope a adus 168 de milioane de dolari. Aceste categorii vor avea și ele de suferit, pentru că taxele au fost mărite la 25%. România a exportat către SUA și motoare și generatoare electrice, ceea ce a totalizat 65 milioane de euro în 2024.
În țara noastră, SUA reprezintă al cincilea investitor, cu aproximativ 900 de companii americane sau care sunt controlate de americani. Doar Ungaria și Cehia au mai multe.
De exemplu, în județul Dolj se fabrică automobile Ford, iar în Brașov se produc sisteme de siguranță ale firmei Autoliv, în timp ce la Buzău se află compania Bunge, specializată în procesarea de semințe oleaginoase și producerea de uleiuri vegetale, grăsimi și făină, dar este și furnizor de produse agricole. Compania joacă un rol și în furnizarea de biocombustibil pentru dezvoltarea soluțiilor de energie regenerabilă.
Și invers, există și companii românești care activează în SUA, iar majoritatea sunt în domeniul IT.
„Decizia administrației americane riscă să lovească direct exporturile românești din industrii-cheie: componente auto, echipamente industriale, bunuri agroalimentare. Efectele se pot traduce în pierderi de locuri de muncă și presiuni economice suplimentare pentru companiile noastre.
Nu e o criză doar a marilor state. Este și problema noastră. România riscă să fie una dintre țările puternic afectate prin efectele în cascadă ale deciziei și, fără o reacție europeană coordonată, să fie lăsată la urmă. Țara noastră are un excedent comercial cu Statele Unite de 1 miliard de dolari. (...)
În calitate de vicepreședinte al Parlamentului European și de membru în delegația cu Statele Unite am solicitat ca soluțiile europene aflate în construcție să includă nevoile României. Pentru a înțelege miza, volumul schimburilor comerciale dintre SUA și UE se ridică la circa o mie de miliarde de dolari.
Nu este momentul confruntărilor disproporționate. Avem nevoie de o reacție echilibrată, coordonată la nivel european, în care interesele României să fie pe deplin apărate. Europa trebuie să fie unită, iar România activă și vizibilă în luarea deciziilor", a postat europarlamentarul Victor Negrescu, care este și vicepreședintelui Parlamentului European.
De pe urma acestor taxări asupra Uniunii Europene, cea mai afectată țară va fi Germania, care va pierde 1,4% din creșterea sa economică.
„Consecințele se vor simți imediat. Milioane de cetățeni se vor confrunta cu facturi mai mari la alimente, medicamentele vor costa mai mult, precum și transportul, inflația va crește, iar acest lucru îi afectează în special pe cei mai vulnerabili cetățeni. Toate afacerile, mari și mici, vor avea de suferit din prima zi”, a spus președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după ce Trump a anunțat tarifele.