Îți recomandăm să încerci și aplicația Euronews România!

UPDATE. Donald Trump, declarații după tentativa de asasinat: ”Ar fi trebuit să fiu mort”

Fostul președinte american, Donald Trump, a fost împușcat în timpul unui miting electoral în Butler, Pennsylvania. Trump a fost rănit la urechea dreaptă, el a fost evacuat de urgență de agenții Secret Service.

15/07/2024 , 10:56

Donald Trump, primul interviu după tentativa de asasinat

"Ar fi trebuit să fiu mort", a estimat fostul preşedinte american Donald Trump, după ce a supravieţuit unei tentative de asasinat pe care el a descris-o drept "o experienţă foarte suprarealistă", într-un interviu difuzat duminică de New York Post (NYT).

"Nu ar fi trebuit să fiu aici, ar fi trebuit să fiu mort", a declarat Donald Trump pentru NYT, în timpul unui interviu acordat la bordul avionului său în zbor spre Milwaukee, pentru convenţia Partidului Republican, unde ar urma să fie confirmat drept candidat al partidului pentru alegerile prezidenţiale.

A fost o "experienţă foarte suprarealistă", a spus Trump cu privire la atacul care l-a vizat, având un bandaj alb la urechea dreaptă, potrivit NYT.

Republicanul a afirmat că dacă el nu ar fi aplecat puţin capul spre dreapta pentru a privi o imagine proiectată spre public cu privire la imigranţii ilegali, el ar fi fost mort, transmite cotidianul conservator.

"Din noroc sau datorită lui Dumnezeu, mulţi spun că datorită lui Dumnezeu, mai sunt încă aici", a declarat Donald Trump.

El i-a felicitat pe agenţii Secret Service, poliţia de elită însărcinată cu protecţia înaltelor personalităţi politice, pentru că l-au ucis pe autorul atacului. "Ei l-au doborât cu un glonţ între cei doi ochi. Ei au făcut o treabă fantastică", a spus Donald Trump. "Este suprarealist pentru noi toţi", a adăugat el.

15/07/2024 , 08:53

FBI: Atacatorul care a încercat să-l asasineze pe Donald Trump a acționat singur

Atacatorul care a încercat să-l asasineze pe Donald Trump a acționat de unul singur, este prima concluzie a FBI, care conduce investigațiile. Anchetatorii încearcă să înțeleagă motivele care l-au determinat pe tânărul de 20 de ani să recurgă la acest gest extrem.

Cel care a tras în Donald Trump este Thomas Matthew Crooks, un tânăr de 20 de ani din Pennsylvania.

Conform registrului electoral al statului, el este republican. Dar rapoartele federale de finanțare a campaniilor arată că, de asemenea, că tânărul a donat 15 dolari unui comitet de acțiune politică progresistă pe 20 ianuarie 2021, ziua în care președintele Joe Biden a depus jurământul.

Un participant la miting a povestit că l-a văzut pe tânărul înarmat târându-se pe o clădire din apropiere. El a anunțat imediat polițiștii.

”Îl vedeam că se târăște. Și următorul lucru pe care îl știu este că mă gândeam de ce mai vorbește Trump. De ce nu l-au dat jos de pe scenă? Am stat acolo arătând spre el (suspect n.r.) timp de două sau trei minute. Serviciile secrete se uitau la noi din vârful hambarului. Eu arătam spre acoperiș și stăteam acolo așa. Și, în clipa următoare, s-au auzit cinci focuri de armă.”, spune martorul.

O persoană din public, aflată în spatele său  a murit și alți doi au fost grav răniți. Potrivit, Secret Service, atacatorul, care a tras focurile dintr-o poziție înaltă, a fost împușcat mortal de lunetiștii Serviciilor Secrete. 

14/07/2024 , 21:44

Atacatorul avea explozibil în mașină

Thomas Matthew Crooks, atacatorul a tras asupra fostului președinte Donald Trump, avea material exploziv în mașină și în reședința sa, potrivit mai multor surse din poliție, citate de CNN.

Maşina condusă de presupusul atacator, Thomas Matthew Crooks, era parcată lângă locul de desfăşurare a mitingului electoral al lui Trump din Butler, în statul Pennsylvania.

14/07/2024 , 15:55

Trump: ”Este mai important ca oricând să fim uniţi. Sunt nerăbdător să vorbesc de la Wisconsin”

Este mai important ca oricând să fim uniţi, a transmis duminică Donald Trump, după tentativa de asasinat împotriva sa în timpul unui miting de campanie, relatează Reuters.

"În acest moment, este mai important ca niciodată să fim uniţi şi să ne arătăm adevăratul caracter ca americani, rămânând puternici şi hotărâţi", a scris Trump într-o postare pe reţeaua Truth Social.

El a mai spus că se roagă pentru recuperarea celor răniţi în tentativa de asasinat asupra sa.

"Vom păstra în inimă amintirea cetăţeanului care a fost ucis într-un mod atât de groaznic", a mai scris el.

Fostul liderul de la Casa Alba a afirmat de asemenea că este nerăbdător să se adreseze "marii noastre naţiuni" de la convenţia republicană de săptămâna viitoare de la Wisconsin, la sfârşitul căreia ar urma să fie nominalizat oficial drept candidat prezidenţial al Partidului Republican.

Este a doua sa postare de când a fost împuşcat şi rănit la un miting de campanie din Pennsylvania, sâmbătă.

14/07/2024 , 12:56

FBI-ul și Poliția din Pennsylvania cer ajutorul publicului pentru ancheta tentativei de asasinat asupra lui Donald Trump

În urma tentativei de asasinat asupra fostului președinte Donald Trump la un miting electoral din Pennsylvania, autoritățile au organizat o conferință de presă pentru a solicita ajutorul publicului în desfășurarea anchetei. Reprezentanții FBI și ai Poliției de Stat din Pennsylvania au oferit detalii despre incident și au făcut apel la cei care ar putea deține informații relevante.

Kevin Rojek, agent special FBI, a subliniat importanța cooperării publicului în această anchetă crucială. 

”Chiar acum, avem nevoie de ajutorul publicului. Oricine a fost la fața locului și a văzut ceva, oricine a obținut informații, este rugat să le comunice FBI-ului la numărul de telefon 1-800-CALL-FBI sau online la fbi.gov/butler”, a declarat Rojek.

George Bivens, director de operațiuni al Poliției de Stat din Pennsylvania, a oferit o descriere detaliată a evenimentelor din ziua atacului. 

”După cum știți, a existat o estradă, o zonă foarte mare, o mulțime de oameni acolo. Când totul s-a întâmplat, fostul președinte a ieșit și a început să vorbească puțin după ora 18:00 (ora locală n.r.). Iar în decurs de 10-15 minute, s-au auzit mai multe sunete și a devenit evident că se trăgea în acea direcție. A fost o scenă haotică. Forțele de ordine, cred, au acționat eroic, identificând rapid și neutralizând amenințarea, precum și intervenind pentru a ajuta diferitele victime”, a explicat Bivens. 

14/07/2024 , 12:16

Cine a tras asupra lui Donald Trump

Autoritățile l-au identificat pe asasinul implicat în atacul de sâmbătă împotriva fostului președinte american Donald Trump ca fiind Thomas Matthew Crooks, în vârstă de 20 de ani, care a fost ucis de agenții Secret Service la fața locului după incident, potrivit CNN.

FBI a făcut public anunțul într-o declarație făcută duminică dimineața devreme, identificându-l pe Crooks ca fiind locuitor din Bethel Park, Pennsylvania - la aproximativ 35 de mile sud de Butler, unde Trump își ținea mitingul.

Crooks a tras asupra lui Trump în timp ce se afla pe acoperișul unei clădiri din apropiere, în afara perimetrului de securitate al mitingului, spun reprezentanții forțelor de ordine.

Crooks a absolvit Bethel Park High School în 2022, conform unui raport al presei locale și unui videoclip de la festivitatea de absolvire a școlii, citat de CNN.

El a fost înregistrat pentru a vota ca republican, conform unei liste din baza de date a alegătorilor din Pennsylvania care se potrivește cu numele său, vârsta și adresa. De asemenea, înregistrările Comisiei Electorale Federale arată că un donator înregistrat ca Thomas Crooks, cu aceeași adresă, a donat în ianuarie 2021 suma de 15 dolari unui comitet de acțiune politică de orientare democrată numit Progressive Turnout Project.

Alegerile de anul acesta ar fi fost primele la care atacatorul ar fi avut dreptul să voteze.

14/07/2024 , 11:52

Mărturia șocantă a unui martor despre atacatorul lui Donald Trump

Greg Smith este cel care l-a văzut pe atacatorul lui Donald Trump târându-se pe acoperișul unei clădiri din apropierea perimetrului unde a avut loc mitingul.

Greg Smith, martor: ”(Suspectul era) la 50 de metri distanță de noi. Stăteam și arătam cu degetul. Am arătat spre tipul care se târa pe acoperiș. (Reporter: Și avea o armă, nu?) Avea o pușcă. Îl puteam vedea clar cu o pușcă.” 

Smith a mai declarat că a anunțat imediat poliția.

Greg Smith, martor: ”Îl vedeam că se târăște. Și următorul lucru pe care îl știu este că mă gândeam de ce mai vorbește Trump. De ce nu l-au dat jos de pe scenă? Am stat acolo arătând spre el (suspect n.r.) timp de două sau trei minute. Serviciile Secrete se uitau la noi din vârful hambarului. Eu arătam spre acoperiș și stăteam acolo așa. Și, în clipa următoare, s-au auzit cinci focuri de armă.” 

Donald Trump, împușcat în timp ce ținea un discurs electoral

Focurile de armă s-au auzit chiar în timp ce Donald Trump își ținea discursul electoral pe scena din Butler, un oraș din statul Pennsylvania. Panica s-a instaurat imediat și în rândul spectatorilor. 

Fostul lider de la Casa Albă a fost imediat înconjurat de agenții Serviciilor Secrete, care erau gata să apere viața lui Trump cu trupurile lor. Imediat ce Trump a fost ridicat de agenți, partea superioară a urechii sale drepte a început să sângereze. Republicanul a salutat mulțimea cu un pumn ridicat în aer în timp ce era coborât de pe scenă. El a fost dus la convoiul de mașini și transportat de urgență la spital. Într-o primă reacție, Secret Service a spus că starea lui Trump este bună. Mai mult, presa americană scrie că Trump a fost deja externat. 

Potrivit Secret Service, atacatorul a tras focurile de armă dintr-o poziție înaltă, aflat în afara zonei unde se desfășura mitingul electoral. ABC News scrie că ar fi fost la o distanță de aproximativ 250 de metri și ar fi folosit o pușcă semiautomată, folosită adesea în Statele Unite în multe incidente de împușcături în masă. Suspectul a fost împușcat de lunetiștii Secret Service. Însă un spectator a murit și alți doi au fost grav răniți. CNN scrie că, potrivit oamenilor legii, o anchetă este în desfășurare pentru o tentativă de asasinat. 

Atacatorul a fost ucis de Secret Service

Secret Service afirmă că incidentul a avut loc în jurul orei locale 6.15 (duminică, ora 1:15, ora României), iar atacatorul a stat în afara perimetrului unde se desfăşura mitingul, într-o poziţie înaltă.

”Personalul Secret Service l-a neutralizat pe trăgător, care este acum decedat, Secret Service a răspuns rapid cu măsuri de protecţie, iar fostul preşedinte este în siguranţă şi este evaluat. Un spectator a fost ucis, doi spectatori au fost răniţi în mod grav”, precizează Secret Service.

ABC News relatează că persoana care a deschis focul asupra mitingului lui Donald Trump, omorând o persoană şi rănind alte două, a tras de opt ori. Oficialii americani spun că a fost o tentativă de asasinat. Atacatorul era cocoţat pe un acoperiş, la circa 200-250 de metri şi a folosit o puşcă tip AR, adică semiautomată, foarte populară în Statele Unite, care a fost folosită în multe incidente de împuşcături în masă.

Nu există niciun semn în acest moment că împuşcăturile de la mitingul lui Trump ar avea legătură cu vreo persoană străină, potrivit unui oficial american citat de NBC News.

Donald Trump a părăsit spitalul local după ce a fost împuşcat în ureche, au declarat două surse pentru CBS News.

Nu este clar încotro se va îndreapta acum Trump. El trebuia să meargă la proprietatea sa din Bedminster, New Jersey, după miting.

De asemenea, fostul preşedinte urma ca duminică să meargă în Milwaukee, Wisconsin, acolo unde începe Convenţia Naţională Republicană.

Imediat după externare Donald Trump a scris pe Truth Social

 "Vreau să mulţumesc US Secret Service şi tuturor forţelor de ordine pentru răspunsul lor rapid la împuşcăturile care care tocmai a avut loc în Butler, Pennsylvania. Cel mai important, vreau să transmit condoleanţele mele familiei persoanei care a fost ucisă la miting şi, de asemenea, familiei unei alte persoane care a fost grav rănită. Este incredibil că un astfel de act poate avea loc în ţara noastră. Nu se ştie nimic în acest moment despre atacator, care este acum mort. Am fost împuşcat cu un glonţ care a străpuns partea de sus a urechii mele drepte. Am ştiut imediat că ceva nu era în regulă când am auzit un şuierat, împuşcături şi am simţit imediat glonţul sfâşiindu-mi pielea. Am sângerat mult, aşa că am am realizat atunci ce se întâmpla. DUMNEZEU Binecuvântează AMERICA!", a spus Donald Trump.

Fiica lui Trump, Ivanka Trump, a postat o declaraţie pe X: "Vă mulţumesc pentru dragostea şi rugăciunile voastre pentru tatăl meu şi pentru celelalte victime ale violenţei fără sens de astăzi din Butler, Pennsylvania. Sunt recunoscătoare Secret Service şi tuturor celorlalţi ofiţeri de aplicare a legii pentru acţiunile lor rapide şi decisive de astăzi. Continui să mă rog pentru ţara noastră. Te iubesc tată, astăzi şi întotdeauna".

Secretarul pentru securitate internă, Alejandro Mayorkas, a declarat că departamentul său "ia toate măsurile posibile" pentru a asigura securitatea lui Donald Trump, a lui Joe Biden şi a campaniilor lor, după împuşcăturile de la mitingul fostului preşedinte. 

Conform planurilor, Donald Trump, va participa săptămâna viitoare la Congresul Republicanilor. Acolo, se așteaptă ca fostul președinte să fie anunțat drept candidatul republicanilor la alegerile prezidențiale din noiembrie.  

ARTICOLE DIN ACEEAȘI CATEGORIE