Veștile proaste dinspre economie de la anul îi sperie pe români. Am încercat să aflăm ce măsuri își iau românii ca să poată trece peste o nouă perioadă dificilă financiar, dar și ce măsuri cred că ar trebui să ia și Guvernul pentru a ajuta populația.
”Ne stresează că și noi pensionarii trăim din puțin. Ajungem să cumpărăm câte o felie de cozonac. Din ce și cu ce să reduc? Sunt atâtea utilități de plată, curent, apă.”, a declarat un pensionar.
”Să mai mărească taxele la ăia de au casele mari, averi multe. La speciali, să le micșoreze și lor banii că ia uite, nouă ne îngheață acum. Să le înghețe și lor că..Să le ia progresiv așa că prea mulți bani au. Muncă puțină și bani mulți. Noi, muncă multă și bani puțini”, a zis un altul.
”Noi ca și popor trecem deja printr-o stare de șoc post traumatic în urma COVID. Am trait deja experiența unor restrângeri, restricții pe care nu le-am interiorizat foarte sănătos și acum orice anticipare negativă trezește tensiune, nemulțumire, poate uneori și agresivitate”, a evidențiat psihologul Irina Gruia.
Pensiile vor rămâne la același nivel până la aprobarea bugetului asigurărilor sociale de stat pe 2025, conform unui draft al Ordonanței Trenuleț 2024. Astfel, valoarea punctului de referință se menține la 81 lei. Pentru bugetari, salariile și sporurile vor fi înghețate până apare bugetul pe anul viitor, iar aceștia nu vor mai beneficia de vouchere de vacanță.
Institutele naționale de cercetare-dezvoltare care au înregistrat pierderi în anul precedent nu pot depăși numărul de personal, câștigul mediu brut lunar pe salariat și cheltuielile de personal realizate în anul precedent, cu excepția situațiilor de extindere a activității.